Миков убеден, че доверието в БСП расте, а в ГЕРБ и управляващите партии – намалява

„Такава сгъстена атмосфера на протести никога не е имало”. Това заяви в ефира на БНТ председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той припомни, че през 2013 г. предишното правителство на ГЕРБ си е отишло не само заради протестите за цената на тока, но и заради общественото напрежение, достигнало много висока точка на кипене, след социалното замразяване на доходи и социални плащания.

„Сега управляващите вървят по същия път”, категоричен бе лидерът на левицата, цитиран от пресцентъра на партията. Той подчерта, че неслучайно и последните социологически изследвания показват устойчива тенденция на ръст на доверието само към БСП и намаляване доверието в ГЕРБ и управляващите партии.

Миков подчерта, че Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента в дала обективна оценка за това, което управляващите наричат реформа в МВР. Той подчерта, че е имало много гласове не само от полицаи, но и от експерти и бивши служители на МВР за това, че точно в този момент за Европа, света и България – да се демотивират служителите в системата, за да се спестят 65 мил. лв., не си струва. „Предлаганите реформи водят до демотивация на полицаите, до протести и по никакъв начин не повишават капацитета на МВР в борбата с престъпността”, заяви лидерът на социалистите.

По повод случващото се в системата на здравеопазването и протестите на лекарите Миков заяви: „Преди всичко съчувствам на пациентите. Това, което се случва в здравеопазването, го прави по-малко достъпно и по-скъпо”. Той подчерта, че за да се икономисат пари на Здравната каса, се карат пациентите да плащат. Като пример Михаил Миков даде избора на медицинска сестра и санитар, за да се бръкне в джоба на пациента и да не се посяга към НЗОК, на която преди това пациентът си е платил вноската. Той описа състоянието в сектора със следните думи: „Пълен хаос в здравеопазването, трупане на задължения в държавните и общинските болници и печалби в частните. Лекарският протест е индикатор за проблемите в системата“.

По темата за исканията на майките за децата с увреждания – лидерът на левицата подчерта, че миналата есен БСП е поставила въпроса, когато се е приемал бюджетът, но той е бил отхвърлен от мнозинството с аргумент, че няма пари. „Не че няма пари, но те се разпределят несправедливо”, коментира председателят на БСП. Като пример той даде работните места по програмата за субсидирана заетост, раздадени на едрите играчи – „на Домусчиев – 30 субсидирани работници, а на Видин 3, понеже безработицата във Видин е най-висока в България и ЕС“.

Михаил Миков заяви, че подготовката на партия за предстоящия Конгрес тече и са минали 2/3 от конференциите. „Прави радостно впечатление, че около 50% е обновлението и подмладяването на председателите на организациите, която е повече от предвидената мандатност”, заяви той. По думите му това е изключително добра тенденция и се отразява на целия актив и на всички нива на партията – млади общински съветници, партийни председатели, делегатите за Конгреса и ще се пренесе върху състава на националното ръководство.

На въпрос за липсващите пари от парламентарната каса на БСП, Миков отбеляза, че не става дума за пари на БСП и за средства от нейната партийна каса, а за събираните доброволни вноски от представителните средства на народните представители от партията. Той поясни, че става въпрос за средства, събирани в период, по-дълъг от настоящото 43-то Народно събрание, и засяга поне две или три парламентарни групи назад. Председателят на БСП обясни, че има комисия от петима народни представители, която разглежда случая и ще се произнесе. „Това в злободневие, което често е преекспонирано, за да се затулят големите проблеми – прогресивното облагане, диференцираната ставка на ДДС за детските стоки и големите въпроси на икономиката. На първо място трябва да се постави алтернативата на дясното съсипващо България управление”, категоричен бе лидерът на левицата.

Миков подчерта, че на дискусията, организирана днес от президента на ПЕС Сергей Станишев – Джакомо Филибек, заместник ген.-секретар на ПЕС, е заявил следното: „Който казва, че няма ляво и дясно – крие нещо! Обикновено крие дясната си същност”.

„Има ляво и дясно и ние от БСП – представляваме лявото”, заяви Михаил Миков. Той подчерта, че оценка за истинското ляво и претендиращите да са част от него може да се направи само по делата. Според него, когато те са антисоциални, няма как тази партия да твърди, че е лява. „Участието в лявото управление определя кой къде е днес”, коментира председателят на БСП.

Миков изрази съгласие с думите на президента на ПЕС Сергей Станишев, че БСП е запълнила лявото пространство и е факт отсъствието на друга политическа сила вляво, особено от типа СИРИЗА. „Колкото и на зложелателите на БСП да не им се иска – БСП стои стабилно и гледа напред”, заключи председателят на социалистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини