Лошото време през март може да засегне реколтата от кайсии, праскови и сливи в Северна България

Лошото време през март ще се отрази на реколтата от кайсии, праскови и сливи в Северна България, каза Мариана Милтенова, секретар на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ), предаде "Фокус".

„За съжаление, лошото време от последния месец, свързано със застудявания, а и студовете през зимата, в някои райони на страната се отразиха зле върху някои видове плодове. Засегнати са кайсии и праскови, частични измръзвания има при сливите в Северна България. Има засегнати плодове и в някои населени места в Кюстендилския район. Това ще се отрази много зле на някои производители”, обясни тя.

По думите на Милтенова, най-потърпевши са прасковите и кайсиите, най-вече в Североизточна България, а от Южната част на страната – някои населени места в Кюстендилско.

„Има много малко осланяване на череши. Надяваме се реколтата да не е засегната”, посочи тя. „Надяваме се Министерството на земеделието и храните да вземе мерки и поне частично да бъдат компенсирани тези производители”, допълни Милтенова.

Според нея, не е решен въпросът за подпомагането и по схемата за обвързаната с производството подкрепа. „Този производител, който е засегнат от неблагоприятни климатични условия – измръзвания, наводнения, осланявания, градушки, не получава, обвързано с подпомагането производство, защото то е свързано с добив на продукция. В същото време не е получил реколта, но не получава и субсидия. А ако получи компенсации, което най-често не се случва, са много малко”, уточни тя.

„При това положение много трудно може да издържи до следваща реколта, защото насажденията се нуждаят от пръскане , обработки резитби и т.н., а когато са засегнати от градушка и измръзвания щетите и болестите са по-големи и грижите са по-скъпи”, отбеляза още Милтенова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес