Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Москов към критиците си: Какво ви притеснява в контрола?

Здравният министър Петър Москов декларира, че е отворен за диалог. Това е така и през последната година и половина и всяко конкретно предложение, което е аргументирано, е било прието, заяви Москов пред Дарик. Той напомни, че след разговорите с личните лекари техните предложения са приети и вече са част от протоколите на Здравната каса.

Министърът изрази мнение, че понастоящем, ако има някакви протести, те са свързани с това, че „някакви хора не желаят да има някакъв контрол, върху начина, по който се изразходва публичният ресурс“.

По повод въвеждането на пръстов идентификатор като мотив за лекарските протести, министърът за пореден път повтори, че това ще бъде форма на контрол.

„Може ли да ми обясните, ако за момент влезете в положението на лекарите, какво точно ви притеснява в това, че пациентът и касата, която плаща от неговото име, въвежда такава система за контрол“, попита министърът и допълни: „Единственият вариант, в който бихте могли да имате някакво притеснение е, ако в досегашната ви работа при липса на всякакви контролни механизми – било електронни, било други, да кажем количеството пациенти или видът пациенти, които сте отчитали, не съвпада с реалните. Това е единствената причина вие да имате проблем с въвеждането на контролни механизми“.

Общо решение по въпроса за електронната идентификация има и то е разписано в закона, напомни министърът. „То говори за национален идентификатор и за секторен идентификатор, които са различни и не става дума за преповтаряне и различни харчения. Има идентификатори, които са свързани с НАП, има секторен идентификатор в здравеопазването, има други секторни идентификатори. Всяка сфера има своята специфика, което наистина не пречи на по-късен етап, когато имаме ясното с вида избрана технология и всичко останало, разбира се, това да се надгражда с обща система за единен национален идентификатор“, каза министърът.

По въпроса, че властта може да бъде критикувана, че не взема общо решение Москов посочи, че правителството изпълнява закона, който казва, че има национален идентификатор, когато се избере технология и начина, по който това ще се случи, и секторни идентификатори и всяка сфера е длъжна да ги въвежда. Апропо в сектора на здравеопазването това е задължение на Касата от 2004 година, каза Москов.

Министърът още веднъж се извини на общопрактикуващите лекари, че тяхното мнение не било взето предвид още в началото на преговорния процес. Той заяви, че съвместно в тях в следващите месеци ще се изработят ясни и прецизни правила за контрол и качество на дейността им. „Има подадена ръка от държавата и съсловието и нещата вървят напред“, категоричен е Петър Москов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.