Нико Розберг - Шести номер

Един германец с финландска кръв и местожителство в Монте Карло окупира не само първото място на почетната стълбичка във “Формула 1”, но и водещите новини извън спортните рубрики. В разстояние само на няколко дни името на Нико Розберг се нареди по брой на победите до това на легендарния състезател Стърлинг Мос и до тези на замесените в панамските досиета Владимир Путин и Дейвид Камерън.

Розберг не е първият, няма да е и последният спортист, който спестява от данъци. Половината пилоти от “Формула 1” живеят точно с тази цел в Монако. Ако се вярва на разкритията, Нико много хитро е заобиколил закона, защото няма директни отношения със своя работодател “Мерцедес”, а отборът превежда годишната му заплата от 16 милиона евро на офшорна компания на Британските Вирджински острови, която държи състезателните му права. Финансовите маневри на Розберг обаче се натъкнаха на публичност, също както стана и с други спортни звезди. Най-добрият футболист в света Лионел Меси се изтормози от съдебни дела за скрити данъци, Неймар също, а президентът на “Байерн” Ули Хьонес дори лежа в затвора.

Нико засега се движи с бясно темпо в затворения цикъл на автомобилните писти и се представя удивително добре. Натрупа пет поредни победи - две от настоящия и три от края на миналия сезон. Във визитката му личат общо 16 спечелени състезания, колкото има Стърлинг Мос. Двамата са най-успелите пилоти, които не са ставали шампиони, но Розберг може да промени това още през тази година. И да сбъдне мечтата на своя народ да види германец да печели “Формула 1” с германски автомобил.

Благодарение на своя финландски баща Кеке Розберг (шампион от 1982-ра по уникален начин само с едно спечелено състезание през сезона) Нико влезе с летящ старт в автомобилния спорт. В началото целта му беше да накара хората да казват: “Вижте, идва Нико Розберг с баща си”, вместо: “Вижте, идва Кеке Розберг със сина си!” Успя чак през 2012-а, когато спечели в Китай и донесе първа победа на “Мерцедес” като самостоятелен отбор от далечната 1955-а, когато безсмъртният Хуан Мануел Фанджо триумфира на “Монца”.

Макар че е син на финландец, Нико не говори перфектно бащиния си език, но знае четири други - немски, английски, френски и италиански. Роден е във Висбаден, израснал е в Монте Карло и от 6-годишен се състезава. Толкова е запален по автомобилизма, че се отказва да следва авиационно инженерство и астронавтика в елитен университет. Фамилното име му отваря вратите към спонсорите и отборите. През 2006 г. “Уилямс” го ангажира за пилот във “Формула 1”, може би защото Кеке Розберг става шампион точно с този тим. По-късно в “Мерцедес” младият Нико е съотборник с великия Михаел Шумахер и го превъзхожда в много състезания. Но не може да се похвали със същото срещу следващия си партньор Люис Хамилтън. През последните две години Розберг губи категорично конкуренцията с него, а отношенията им са толкова обтегнати от конфликти и инциденти на пистата и извън нея, че двамата не могат да се понасят. Те са твърде различни - Хамилтън е арогантен и самоуверен, Розберг е по-кротък и сдържан.

Като всеки млад, богат и известен мъж Нико пие с пълни шепи от удоволствията на живота, без да се е замесвал в големи скандали с изключение на последния с офшорката на Карибите. Радва се на име на примерен съпруг и баща, кара ски и сноуборд, играе футбол, колекционира ретроколи. Когато във “Формула 1” бяха въведени постоянните номера, той избра №6, защото с него баща му Кеке печели титлата и защото това е любимото число на съпругата му Вивиан. За разлика от миналата година през тази най-бързата кола е шести номер. А когато тя печели състезания, Розберг празнува като за световно - с песни в бара, с пиене и с танци. Остава му да стане и шампион.

Спаси дете от удавяне

Нико Розберг показва бързи реакции не само по време на състезания. Преди две седмици 30-годишният пилот спасил дете от удавяне. Той се разхождал по кей в Монако и бутал количката със 7-месечната си дъщеря, когато забелязал паника сред къпещи се в морето малчугани. Вълните отдалечавали един от тях от брега и той започнал да се дави в студената вода. Като отличен плувец и бивш състезател по триатлон Розберг скочил и измъкнал 5-годишното момче за радост на родителите му, които бързо пристигнали на мястото.

ЗА НЕГО

Аз съм по-добър

от него

Нико се представя като германец, но никога не е живял в Германия. Той е много добър и бърз пилот, но аз съм по-добър и по-бърз от него. Нашите конфликти са един малък огън, но много хора го разпалват, като наливат бензин в него.

Люис Хамилтън, съотборник на Розберг в „Мерцедес”

Липсва му

самочувствие

Нико е добър пилот и върши работа на “Мерцедес”, но голямата звезда в отбора е Хамилтън. Розберг губи състезанието с него, затова му липсва самочувствие и не е победител. Ако беше в един отбор с Фетел, щеше да се представя по-успешно, защото се разбират.

Бърни Екълстоун,

собственик на “Формула 1”

Разбираме се, но не сме приятели

С Нико се разбираме като колеги, той е истински професионалист. Имали сме спречквания и конфликтни ситуации на пистата, защото всеки гони своите цели. Днес между пилотите не може да има истинско приятелство, защото спортът и животът вече е такъв, че не излизаме заедно или с компания през почивните дни.

Себастиан Фетел,

пилот на “Ферари”

Ако е постоянен, ще стане шампион

Розберг не е толкова агресивен и нахъсан като Хамилтън, но е чудесно момче и работи много здраво. Двамата имат различни характери, различно поведение. Сега Нико показва, че има зъби и може да хапе. Ако бъде постоянен, ще стане шампион. Но не бива да подценяваме в никакъв случай Люис, защото той нямаше късмет в двете състезания през сезона досега.

Ники Лауда, бивш шампион и настоящ директор в “Мерцедес”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт