Затворник и издирваните му съучастници искат възобновяване на делото им

Затворник с 10-годишна присъда и съучастниците му, бегълци от правосъдието, искат възобновяване на делото срещу тях за жесток побой над мъж от Разградско, на когото причинили 5 тежки средни телесни повреди по хулигански подбуди. Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна.

Искането на тримата осъдени, двама от които още се издирват, е случаят да бъде върнат за ново разследване. То е внесено в Апелативния съд във Варна.

Димитър Колев (37г.), Тодор Григоров (40г.) и Радослав Раденков (36г.) са признати за виновни, че през ноември 2010г. са пребили работник на бензиностанция, близо до разградското село Гецово. Те били повикани там от приятел, който се скарал с други клиенти, които отправяли нецензурни изрази към приятелката му. Тримата се притекли на помощ на авера си и поискали от младия мъж, който работел там, да им каже трите имена и адресите на грубияните. Той обаче знаел само малкото име на единия и те го пребили жестоко. Колев залял лицето му с вода, а свидетел преместил пострадалия на стол до бензиностанцията. Няколко часа след побоя, пострадалият бил прибран от колеги вкъщи, а после бил откаран в болница с диагноза инсулт.

„В резултат на побоя на младия мъж са причинени множество наранявания. Пет от травмите представляват тежка телесна повреда – продължително разстройство на съзнанието; постоянна общо разстройство на здравето, опасно за живота; осакатяване на дясна ръка и десен крак и загуба на речта. Заради получените трайни травми и невъзможност да се грижи за правата и интересите си, Окръжният съд в Разград назначава за негов временен попечител майка му”, съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна.

От там допълват, че след инцидента, исканията на Районната прокуратура в Разград за вземане на постоянни мерки „задържане под стража“ не са били уважени от Окръжния съд в Разград. След 48 часа Колев и Раденков били пуснати с подписка. Григоров останал в ареста за 6 месеца, след което му била определена парична гаранция от 1000 лева. Била им наложена забрана да напускат страната.

Тримата са осъдени през юли миналата година от Окръжния съд в Русе. Колев е получил присъда от 10 год. и 3 месеца затвор, Григоров 13 години и три месеца, а Раденков 14 години. Няколко дни преди да бъдат прибрани в затвора тримата се укрили. Колев е задържан в Шумен на 2 март тази година и вече е в затвора в Белене. Двамата му съучастници още се издирват.

Раденков бил обвиняем като член на организираната престъпна група за убийства, кражби и грабежи, като помагач по известното като „Килърите 2“ дело, допълват от прокуратурата.

Представителят на Апелативната прокуратура във Варна смята, че исканията за възобновяване на делото от тримата осъдени са неоснователни.

Апелативният съд ще се произнесе в законния срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право