Дребна промяна във "Фейсбук" застрашава сигурността на потребителите

Почти незабележима промяна в страницата за вход на социалната мрежа "Фейсбук" значително променя начина, по който използваме един от най-популярните сайтове в света, сигнализират потребители, предаде БТВ.

От няколко дни част от тях не виждат стандартното поле за избор дали потребителското им име и парола да бъдат запаметени, или не. Това не прави особено впечатление, но всъщност означава, че всеки, който използва вашия компютър, ще може директно да влезе в профила ви, ако специално не се сетите преди това да излезете с бутона "Log Out".

Твърде вероятно е първите няколко пъти да не забележите, защото дизайнът на страницата за вход не е променен по абсолютно никакъв начин. Липсва и уведомление за премахнатата функционалност.

Това значи, че ако забравите да излезете от профила си на неподходящо място, трябва да стигнете до друго устройство, да влезете в социалната мрежа и да се заровите в търсене на настройката за активни потребителски сесии, където вече можете да „изключите” мястото на последното си влизане.

Като цяло, сложна и доста стресираща операция за обикновения потребител - особено когато е свикнал просто да затвори браузъра си с което автоматично да се "отпише".

Много конкурентни сайтове като „Туитър” и LinkedIn работят по същия начин, а мобилната версия на „Фейсбук” никога не е позволявала вход без запомняне на устройството, но за хиляди потребители на служебни и публични компютри изчезването на кутийката с надпис „Запомни ме” означава промяна в начина на ползване на социалната мрежа.

Не бива и да се забравя, че за много хора „Фейсбук” през последните години се превърна в основна платформа за лична и бизнес комуникация. Поради тази причина и „кражбите” на профили вече не са само неприятна шега, а могат да струват пари и то много.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии