Евродепутите от ГЕРБ: Oт БСП клеветят България, разпространявайки невярна информация

“Предконгресно кандидатът за лидер на БСП г-жа Корнелия Нинова се опита да използва изследване на неправителствена организация за мерки за антикорупцията в ЕС като доказателство, че в България има корупция в размер на 19 млрд. годишно. Като представители на Европейския парламент изразяваме своето принципно и остро несъгласие с откровено невернитe и манипулативни данни, които бяха изнесени в национален ефир от кандидата за председател на столетницата. Това заявяват в декларация евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП, разпространена от пресцентъра на ГЕРБ.

Използвайки репутацията на Европейския парламент, Нинова излъга за “констатации”, направени от институцията. Още в началото на документа става ясно, че данните не представляват официална информация от европейските институции и ЕП не застава зад тях.

В изследването изрично се споменава, че „мненията, изразени в този документ, са отговорност единствено на автора и не отразяват непременно официалната позиция на Европейския парламент“. Нещо повече, дали от некомпетентност или от лични партийни амбиции, но уважаемата г-жа Корнелия Нинова намеси и името на Европейската комисия. Подобни данни категорично не сa позиция на Комисията. Най-любезно бихме посъветвали кандидата за лидер на БСП да задълбочи познанията си върху този документ, да го прочете и да не злоупотрябва с информацията, намесвайки името на две от големите европейски институции. В помощ към този процес, бихме искали да уточним, че на 7 септември 2015 г. координаторите на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на ЕП са поискали от неправителствена организация да се подготви изследване “Цената на несъществуващата Европа в организираната престъпност и корупцията”, което предлага конкретни антикорупционни мерки за целия ЕС, показва ползите от съюза и негативни предположения за потенциални сценарии в Европа, ако ЕС не съществува. За целта в изследването са разиграни три сценария, като предположенията за загубите от корупция в целия ЕС сa почти 1 трилион евро на година, а в държави като Франция и Испания се измерва в стотици милиарди евро. В разиграния сценарий България губи 5,59 млрд. долара от БВП си годишно, а в най-негативния сценарий, сумата е 19,19 млрд. американски долара. Всички тези суми обаче са предположения, а не факти. Използването на тези цифри с популистки цели е крайно неправилно, некоректно и уронва репутацията на страната ни и на Европейския съюз.

Като евродепутати ние ще поставим въпроса пред нужните компетентни органи в Брюксел. Същевременно изразяваме притеснението си от използваните лоши похвати, злоупотреба с информация, клевета и откревена лъжа от кандидата за лидер на БСП Корнелия Нинова, които ни връщат към най-мракобесните дни от управление на столетницата."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика