Русия не обсъжда българския газов хъб

Темата с българския газов хъб не се обсъжда в Москва в момента, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак пред БНР. Москва е чула за идеята на България от медиите да създаде газов хъб, но официално страната ни не се е обръщала с тази идея към нея. В министерството на енергетиката подобни предложения от България няма и не са постъпвали. И затова в този момент тази тема не се обсъжда.

Новак подчерта: "Не разбирам какво означава „газов хъб“, ако няма поставени тръбопроводи до това място. От къде ще влезе този газ и какво означава идеята за газов хъб? Ако няма доставки на газ по дъното на Черно море и проекта „Южен поток“, то тогава не може да има и газов хъб, просто разсъждавам. В момента нямаме по детайлни разработки по темата."

Руският енергиен министър коментира още, че в момента Москва не разглежда възможността за маршрут в посока към България, като даде пример с проекта „Южен поток“, които, според него, бе затворен не по руска инициатива, а по идея на ЕК. Що се отнася до проектите, които предстоят реално да бъдат реализирани и подготовката на съпътстваща документация, това е газопроводът „Северен поток 2“. Всички останали проекти, като проекта „Турски поток“, се намират във висящо положение: "Относно проекта „Посейдон“ преди няколко седмици бе подписан само меморандум. И смятам, че този меморандум позволява да се говори, че такъв маршрут е възможен, но по-нататъшната му реализация и доставките по него трябва да бъдат доуточнени между компаниите, които са заинтересовани за реализирането му и за доставките на газ в югоизточна Европа."

По отношение на спора между "Овъргаз" и "Газпром" руския министър на енергетиката Новак не пожела да коментира въпроса, като каза, че става дума за търговски компании и добави, че в договора помежду им е уточнен механизъм за решаването на такива спорове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес