Стоимен Стоилов номиниран за награда "Варна"

Проф. Стоимен Стоилов /вдясно/ при откриването на двете платна през април 2015 г.

Прочутият в цял свят български художник проф. Стоимен Стоилов е номиниран за голямата награда "Варна", която се връчва за цялостен принос в областта на културата. Роденият във Варна и живеещ във Виена носител на Хердерова награда безапелационно спечели одобрението на журито с последната си работа в родния си град.

В продължение на година проф. Стоилов изрисува фоайето на Икономическия университет с две огромни маслени платна - "Алегория на морето" и "Алегория на брега". Монументалните картини с размери 4 на 4 метра бяха открити през 2015 г. в чест на 95 г. от създаването на университета и 100 г. от построяването на зданието му, обявено за "Сграда на годината" в раздела "Паметници на културата".

Красотата на реставрираната постройка, съчетана с маслените шедьоври на проф. Стоилов във фоайето вече привличат и любопитни чуждестранни туристи в храма на науката. За награда "Варна" в категориите литература, музика, опера, театър, изобразително изкуство, кино, архитектура и журналистика ще се борят 7 творци и 6 колектива, а за танци журито не излъчи нито една номинация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура