Нови боеве в са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Калоян Паргов: Гражданите от “Малашевци” поискаха да закрием битака

Гайди, заря и регата за 3 март във Варна

БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ

Зоран Заев: Македония и Гърция ще намерят достойно решение на спора за името

Александър Симов: Оставката на Теменужка Петкова може да се окаже калкулирана

Дженифър Лорънс работи по документална поредица за сексуалния тормоз

Борисов открива инвестиционен форум на ЕБВР за Западните Балкани в Лондон

Два тира са катастрофирали на „Тракия“, няма сериозно пострадали

Благоевград посрещна над 500 плувци и техните семейства за II Международен турнир „Пирин- Благоевград“

Студентските кредити ще бъдат облекчени, ще отпускат и заеми за обучение в чужбина

Предвиждат се нови облекчения за студентските кредити, сред които значително опростяване на формулярите и допълнителните условия за опрощаване на кредити, отпуснати на студенти и докторанти. Това беше съобщено на среща на министъра на образованието и науката Меглена Кунева със студенти от Медицинския университет в Плевен.

Друга мярка е възможността да се отпускат кредити за обучение в чужбина, съобщиха от МОН, цитирани от БГНЕС.

Тези предложения ще залегнат в проекта за поправки на Закона за кредитиране на студентите и докторантите, обсъдени миналата седмица в МОН с всички заинтересовани страни – търговските банки, Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и Националното представителство на студентските съвети. Проектозаконът е предвиден в законодателната програма на Министерския съвет на Република България за 2016 година.

Самите студенти обявиха, че ще настояват за по-ниски лихви при отпускането на студентски кредити, каквато е практиката в съседни държави. На срещата в Медицинския университет беше обсъждана и темата за приоритетните специалности след промените в Закона за висшето образование. Медицината не е сред тях, защото едновременно има и търсене от студентите, и реализация след завършването. Много е хубаво, че не сте приоритетна специалност и няма нужда да бъдете подпомагани. Вие имате 100% заетост, коментира министър Кунева. По думите й Медицинският университет в Плевен, който е с висок рейтинг – 8.49, максимално се е възползвал от автономията си и дава качествено образование.

Министърът съобщи пред преподавателите и студентите новината, че новооткритият факултет по фармация на МУ – Плевен тази есен ще може да приеме 30 души. Заради съдействието за откриването на факултета, ректорът проф. д-р Славчо Томов връчи на вицепремиера Европлакет за изключителни заслуги. Министър Кунева разгледа Телекомуникационния ендоскопски център в Университета, където студентите се обучават с най-модерни технологии. Тя посочи, че реформата в системата на висшето образование, както и Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” дават възможност за финансиране на повече студентски стажове, стипендии за постижения в науката, парите за докторанти и пост-докторанти. Министър Кунева изрази задоволство, че в Плевен се подготвят много чужди студенти, които стават посланици на България по света след дипломирането си. Тя апелира да бъдат привлечени и българи от нашата диаспора, които искат да учат медицина у нас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.