Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Ядем огризки от солунската борса

На солунската борса в петък непродаденото се изхвърля. Тогава български прекупвачи вземат залежалата продукция и я внасят у нас.

Залежали зеленчуци от борсата в Солун непрекъснато се внасят в България и попадат по нашите пазари и в магазините, съобщи пред „Труд“ Пламен Димитров, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

„Солунската борса затваря в петък, като практиката е непродаденото да се изхвърля. Тогава там са нашите прекупвачи, които вземат на безценица залежалата стока и тя идва у нас“, обясни Димитров.

Според неговите наблюдения родният пазар почти ще успее да покрие търсенето на краставици преди великденските празници, но това не означава, че няма да има и вносни. Доматите традиционно са от Турция и Гърция, но от два месеца се предлагали и такива от Йордания.

„Винаги зеленчуците са на най-високи цени в София. В провинцията са по-евтини, като изключим големите търговски вериги, които поддържат еднаква стойност навсякъде“, каза още Пламен Димитров.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясниха, че 20 дни преди християнския празник у нас има разнообразие на вносни и родни зеленчуци.

Български марули ще има основно в София и околността. В южната част на страната този зеленчук се внася от Гърция, тъй като транспортът излиза по-евтино. Предлаганото обаче е с по-ниско качество. Същото важи и за останалата продукция, която идва от южната ни съседка.

Относно притесненията на хората, че на пазарите има зеленчуци с нитрати, от БАБХ обясниха, че по принцип в българската продукция не се наблюдават често завишени нива. Причината е, че производителите у нас не разчитат на специални торове, тъй като почвата тук е достатъчно плодородна.

Колкото до основния продукт на великденската трапеза – яйцата, част ще бъдат от чужди държави

Както „Труд“ съобщи преди 12 дни, ударно се внасят яйца от Франция и Полша. Причината е, че в тези страни са останали големи количества след католическия Великден и тамошните търговци са ги пуснали на ниска цена.

Хора от родния бранш обясниха, че официално яйцата се внасят за преработка, но реално се препакетират и стигат до българските потребители.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.