Ядем огризки от солунската борса

На солунската борса в петък непродаденото се изхвърля. Тогава български прекупвачи вземат залежалата продукция и я внасят у нас.

Залежали зеленчуци от борсата в Солун непрекъснато се внасят в България и попадат по нашите пазари и в магазините, съобщи пред „Труд“ Пламен Димитров, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

„Солунската борса затваря в петък, като практиката е непродаденото да се изхвърля. Тогава там са нашите прекупвачи, които вземат на безценица залежалата стока и тя идва у нас“, обясни Димитров.

Според неговите наблюдения родният пазар почти ще успее да покрие търсенето на краставици преди великденските празници, но това не означава, че няма да има и вносни. Доматите традиционно са от Турция и Гърция, но от два месеца се предлагали и такива от Йордания.

„Винаги зеленчуците са на най-високи цени в София. В провинцията са по-евтини, като изключим големите търговски вериги, които поддържат еднаква стойност навсякъде“, каза още Пламен Димитров.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясниха, че 20 дни преди християнския празник у нас има разнообразие на вносни и родни зеленчуци.

Български марули ще има основно в София и околността. В южната част на страната този зеленчук се внася от Гърция, тъй като транспортът излиза по-евтино. Предлаганото обаче е с по-ниско качество. Същото важи и за останалата продукция, която идва от южната ни съседка.

Относно притесненията на хората, че на пазарите има зеленчуци с нитрати, от БАБХ обясниха, че по принцип в българската продукция не се наблюдават често завишени нива. Причината е, че производителите у нас не разчитат на специални торове, тъй като почвата тук е достатъчно плодородна.

Колкото до основния продукт на великденската трапеза - яйцата, част ще бъдат от чужди държави

Както „Труд“ съобщи преди 12 дни, ударно се внасят яйца от Франция и Полша. Причината е, че в тези страни са останали големи количества след католическия Великден и тамошните търговци са ги пуснали на ниска цена.

Хора от родния бранш обясниха, че официално яйцата се внасят за преработка, но реално се препакетират и стигат до българските потребители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес