Каракачанов: Проблемът с радикалния ислям в България е още от 1998 г.

Проблемът с радикалния ислям в България е отдавна – още през 1998-99 година са екстрадирани от страната първите проповедници - заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНТ - През годините това се повтаряше периодично, след което хората, които финансират разпространението на радикалния ислям, смениха тактиката – започнаха да вербуват български граждани, за да учат по 8-10 години в религиозни университети. Те се върнаха обратно и “започнаха да налагат този вид ислям, който никога не е бил традиционен за България, за Балканите, а и никога не е бил традиционен и за Османската империя.

От друга страна според него Турция се опитва много сериозно да влияе върху българските мюсюлмани, предвид факта, че от 11 години там управлява партия, “която е не само неоосманистка, не само иска да върне влиянието си върху бившите територии, но е и ислямистка”.

Това са мотивите на ВМРО да внесено в парламента предложение за криминализиране проповядването на радикален ислям, което да се наказва с до 3 години затвор или до 5 000 лева глоба.

“Ние сме формулирали какво е радикален ислям – лица, които пропагандират промяната на светския ред в страната и налагането на шериата, налагането на религиозно право; които агитират, пропагандират, участват, събират средства за терористични организации, които по света се опитват да налагат Ислямска държава и подобните”, поясни Каракачанов и подчерта, че е ползван “опитът на страни, които се опариха преди нас с радикалния ислям, като Великобритания”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика