Евгения Банева: Сигурна съм, че повечето от политиците ни имат офшорни фирми – може да не е лично, а чрез някой тъст, дете и т.н.

Снимка: БТВ

"Скандалът около "Панамските документи" в световен мащаб е голям. Интересно защо в България излиза само името на Баневи и още няколко души. Подходът е по български." Това заяви пред БТВ, Евгения Банева, която заедно със съпруга си – Николай Банев бяха първите българи в „Панамагейт”.

Според документите в периода 2005-2015 г. те са били акционери и пълномощници на 10 фирми, регистрирани в Панама, на Бахамските и Сейшелските острови.

Ден преди "Панамските документи" да станат обществено достояние, Николай Банев обяви, че ще се кандидатира за президент, издигнат от „Евразийски клуб - България".

Според Банева хората в България слабо се интересуват дали семейството й има офшорни фирми, а искат да разберат дали ще излязат имена на политици и висши чиновници.

"Сигурна съм, че повечето от политиците ни имат офшорни фирми – може да не е лично, а чрез някой тъст, дете и т.н.", обяви Банева.

Тя обясни още, че семейството й използва фирми в офшорни зони, защото в България е много лесно през Търговския регистър да бъде открадната фирма.

На въпроса колко пари имат в офшорните компании тя отговори, че няма нищо против да се разбере сумата, ако бъдат разсекретени всички сметки в офшорните зони.

Банева не смята, че информацията за офшорните им сметки ще попречи на кандидатурата на Николай Банев за президент, защото до този момент той не е бил в политиката, а е бил бизнесмен. Тя обаче подозира тенденциозна атака чрез „Панамските документи” срещу кандидатурата на съпруга й.

Относно информацията, че служител на семейството – Георги Календерски, е бил пълномощник на 8 офшорни компании, без да знае за това, Банева каза, че той явно се е уплашил, но всъщност е положил подписа си под нужните документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини