Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата във Варна Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Над 700 души заложници на лош път, линейки отказват да пътуват до тях

Няколко села в Малешевска планина са почти откъснати от света заради ужасен път. В тези селища на община Струмяни живеят над 700 души, предимно възрастни хора и до тях нямат достъп и линейките, защото няма как да минат по разрушения път.

Става въпрос за 7-километров участък от международния път, който е част от републиканската пътна мрежа и води към съседна Македония. Съсипаната пътна отсечка е от село Цапарево до местността Студената вода. „Предложиха ми представители на държавата да прехвърлят 30-километровото шосе от общинския център до границата на общината и ние да осигурим финансиране. Няма как това да се случи, ние сме малка община с малък бюджет. Абсурд е да намерим пари за ремонта”, заяви кметът на община Струмяни Емил Илиев.

Той алармира, че на практика жителите в тези села са заложници на лошия път. Защото е истински сървайвър да се стигне и с високопроходими автомобили до населените места. А само в село Раздол има две Защитени жилища – за хора с умствена изостаналост и за хора с психични разстройства, както и Дом за възрастни хора с психични разстройства. „Не е ангажимент на общината ремонтът на този път, а на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Хората в региона са готови да протестират, ако не се обърне внимание на този проблем и не се реши”, предупреди общинският управник на Струмяни. Спорен него са необходими не повече от 3 милиона лева за ремонта на въпросните 7 километра. Той е категоричен, че държавата трябва да реши този проблем. Заради липсата на път и затворената граница населението се топи. За 25 години то е намаляло почти два пъти – от над 10 000 до 6000 души. Надеждата за възраждането на региона за местните хора е в откриването на граничен пункт „Клепало” на границата с Македония.

Проектът от началото на 80-те години на миналия век стана пак актуален през 1999 година. Бе подписана междудържавна спогодба за откриване на този граничен пункт. „Но нищо не се прави, смениха се много правителства, но границата продължава да е затворена. Не само ние, но и македонците настояват за пускането на ГКПП – Клепало – Берово, те дори направиха път и вдигнаха сграда за граничен контрол”, каза още Емил Илиев.

Преди няколко години дори се стигна до избор на фирма, която да асфалтира 30-километровото шосе от общинския център Струмяни до границата, но нищо не се случи.

Местните хора и от двете страни на границата мечтаят от 30години за този пункт и вярват,че сега само той ще спре обезлюдяването и ще стимулира икономическия растеж в погранични район, ще допринесе за нарастване на туризма и туристическите услуги в Западна България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.