Осъдиха собственик на кола и шофьор за съпричиняване смъртта на трима

Собственик на кола, дал я на пиян и неправоспособен, и самият водач бяха осъдени за независимо съпричиняване по непредпазливост смъртта на трима приятели и травмите на четвърти.

Решението на Окръжния съд в Търговище е за пътна трагедия от 16 юни 2012г. Към 5,20 часа компания от шестима мъже катастрофира с "Фолксваген Поло" на пътя към Шумен. Загинаха трима, а четвърти беше с опасност за живота със счупени ребра, кръвоизливи в гръдния кош и корема, мозъчен оток и други.

Собственикът на колата М.П. сега е осъден на 4 год. и 6 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. За същия период, след влизане в сила на присъдата, е лишен от право да управлява моторно превозно средство. Той е признат за виновен, че в нетрезво състояние (2,7 промила) е дал автомобила си на пияния си приятел, който нямал и книжка. Така се стигнало до съпричиняване смъртта на тримата мъже от компанията и травмите на четвъртия.

Водачът К.Н.,който e осъждан, пък получи 6 год. лишаване от свобода. Съдът привежда в изпълнение и предишна присъда от 4 месеца. Наказанията трябва да се изтърпят в затвор, при първоначален "строг" режим. Той също е лишен от правоуправление за срока на наказанието.

Шофьорът е признат за виновен по няколко текста от Наказателния кодекс: шофиране без книжка в пияно състояние с 1,8 промила алкохол, с непозволена скорост от 117 км/ч и при превишаване броя на пътниците над допустимия.
Собственикът на колата и шофьорът трябва да платят по 1167 лв. за досъдебното производство, разноски за вещо лице и други. Отделно дължат и по 650 лв. разходи на частните обвинители.

Присъдите им подлежат на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право