Емил Кошлуков: БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

Задържаха 19-годишен, опитал да подкупи полицаи с 50 лв.

В Бургас ражданията ще обърнат демографския срив Валери Симеонов на Бабинден в морския град

Български камион е катастрофирал в Унгария

Трио затворници, пуснати преди месец, са извършителите на взломовете в Разградско

Борис Джонсън пак хвали Тръмп: Заслужава респект и признание

Издирван с влязла в сила присъда към МВР: В Испания съм, хванете ме!

Ирак осъди на смърт германка, членувала в „Ислямска държава“

Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Ревматолог реди проза с хъс

„Сиво, черно и свещица”, Златимир Коларов, ИК КЛМН, 127 стр.

Белетристът лекар проф. Златимир Коларов представи в Литературен клуб „Перото” (НДК) пет свои художествени книги!

Няма грешка. Това е уникален случай в родното литературно пространство, а вероятно и в света. Близо 150 колеги, пациенти и читатели препълниха залата и търпеливо изслушаха цели 2 часа дългите слова на тримата критици (Елена Алекова, Никола Иванов и Анжела Димчева), за да си вземат автограф след края на премиерата.

Някои ще се запитат: кога професорът, който ежедневно лекува пациенти в клиниката по ревматология към МБАЛ „Св. Иван Рилски”, намира време да пише разкази, романи и публицистика, при положение че вече е публикувал 450 научни труда, 10 монографии, 23 научнопопулярни книги за пациенти?

Отговорът е в зодията на Златимир – Близнаци, която генерира двойно, тройно, четворно „аз”, както и в неговата неизтощима енергия да твори денонощно.
За любопитните ще кажем, че в тези пет книги има за всекиго по нещо: разкази („От куфара със сувенири. Автентични лекарски разкази“, „Отблясъци от далечни светкавици“), романи („Illusio magna“, „Безкрайни бели полета“) и публицистика („Сиво, черно и свещица“).

Някои от тях са съвсем нови, други са втори, преработени издания. Това е формалната причина авторът да ги промотира заедно. Особено популярни са напоследък неговите статии за безкрайната здравна реформа, които съставят ядрото на сборника „Сиво, черно и свещица”. Една от тях е озаглавена „Десет причини, поради които не бих станал здравен министър”. Тя започва с категоричното „Искам да подчертая ясно – никой не ми е предлагал да ставам какъвто и да е министър!”. Нататък обаче следват десет стройно композирани анализа за драмата в здравеопазването. Всеки, който ги прочете, ще си изясни, че сложният баланс в отношенията лекар – пациент може да бъде постигнат само с воля от страна на управляващите да се следват европейските модели – достойно заплащане на лекарския труд и лично внимание към всеки пациент, а не третирането му като финансова единица. Защото ситуацията днес е повече от страшна: човеколюбието, грижата за всеки болен са изчезнали от т. нар. клинични пътеки на здравната каса, няма настройка в отговорните фактори за създаване на логична и последователна здравна система в рамките не на един министерски мандат, а за десетилетия напред – казва Златимир Коларов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.