Ревматолог реди проза с хъс

„Сиво, черно и свещица”, Златимир Коларов, ИК КЛМН, 127 стр.

Белетристът лекар проф. Златимир Коларов представи в Литературен клуб „Перото” (НДК) пет свои художествени книги!

Няма грешка. Това е уникален случай в родното литературно пространство, а вероятно и в света. Близо 150 колеги, пациенти и читатели препълниха залата и търпеливо изслушаха цели 2 часа дългите слова на тримата критици (Елена Алекова, Никола Иванов и Анжела Димчева), за да си вземат автограф след края на премиерата.

Някои ще се запитат: кога професорът, който ежедневно лекува пациенти в клиниката по ревматология към МБАЛ „Св. Иван Рилски”, намира време да пише разкази, романи и публицистика, при положение че вече е публикувал 450 научни труда, 10 монографии, 23 научнопопулярни книги за пациенти?

Отговорът е в зодията на Златимир - Близнаци, която генерира двойно, тройно, четворно „аз”, както и в неговата неизтощима енергия да твори денонощно.
За любопитните ще кажем, че в тези пет книги има за всекиго по нещо: разкази („От куфара със сувенири. Автентични лекарски разкази“, „Отблясъци от далечни светкавици“), романи („Illusio magna“, „Безкрайни бели полета“) и публицистика („Сиво, черно и свещица“).

Някои от тях са съвсем нови, други са втори, преработени издания. Това е формалната причина авторът да ги промотира заедно. Особено популярни са напоследък неговите статии за безкрайната здравна реформа, които съставят ядрото на сборника „Сиво, черно и свещица”. Една от тях е озаглавена „Десет причини, поради които не бих станал здравен министър”. Тя започва с категоричното „Искам да подчертая ясно - никой не ми е предлагал да ставам какъвто и да е министър!”. Нататък обаче следват десет стройно композирани анализа за драмата в здравеопазването. Всеки, който ги прочете, ще си изясни, че сложният баланс в отношенията лекар - пациент може да бъде постигнат само с воля от страна на управляващите да се следват европейските модели - достойно заплащане на лекарския труд и лично внимание към всеки пациент, а не третирането му като финансова единица. Защото ситуацията днес е повече от страшна: човеколюбието, грижата за всеки болен са изчезнали от т. нар. клинични пътеки на здравната каса, няма настройка в отговорните фактори за създаване на логична и последователна здравна система в рамките не на един министерски мандат, а за десетилетия напред - казва Златимир Коларов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура