Борисов: Два кораба за 800 млн. лв. ще бъдат построени в български корабостроителници

Два кораба за 800 млн. лв. ще бъдат построени в български корабостроителници, обяви на борда на фрегатата "Дръзки" премиерът Бойко Борисов, цитиран от „Фокус”.

"Аз съм обещал, че ще произведем тези кораби и съм убеден, че след това ще имаме и пазар на тези фрегати - уточни Борисов - Ето тук са колегите, които бяха преди година и половина с мен във Висше военноморско училище „Никола Вапцаров“. Трябва да ви кажа, че бях изумен какви изключителни научни работници работят там и колко авангардни технологии и разработки са направили. Впечатляващо нещо! Тогава им обещах, че съберем ли повече пари, веднага ще инвестираме ние да си произведем две фрегати по техните модели, които предлагат.“

„За което сме обещали, сме заделили парите. На три вноски за три години ще строим, това са и работни места. Аз съм убеден от това, което видях - прототипите, че след това ще имаме и пазар на такива фрегати, да купуват от България имам предвид. Аз съм им обещал, ние ще заделим към 800 млн. лева и ще произведем тези кораби, които са измислени и готови да се строят от тези адмирали и офицери от армията“, обясни Бойко Борисов.

Въоръжените сили на България са гордост на народа, заяви още премиерът. „Преди година и половина, знаете, министърът може да го потвърди, нямахме пари, защото заварихме държавата на 3,8% дефицит. Тогава казах, че първо ще съберем пари да дадем по 50 млн. за празниците на пенсионерите. 220 млн. са досега извън бюджета, над 150 млн. повече заплати за учителите, десетки милиони за Спешна помощ и тогава, ако успеем да съберем повече приходи от приходните агенции, ще се обърнем към армията”, обясни премиерът.

„За радост, МВР, прокуратурата, ДАНС, митници, данъчни работят усърдно и събрахме повече приходи. Намалихме дефицита, продължихме да строим и виждате супер професионални са нашите военни и полицаи“, каза още Бойко Борисов.

По повод гражданските арести на мигранти в Странджа министър-председателят каза, че няма нищо лошо в това, стига да не се превишават правата и правомощията. Той каза, че е говорил с момчетата, извършили ареста на група мигранти в Странджа.

"Страната ни се справя изключително добре в охраната на границите срещу нелегално преминаване на мигранти и за да продължим да бъдем добър пример в това отношение, трябва да сме подготвени за всички възможни сценарии - гласи изявление във фейсбук на премиера - Затова днес в Бургаския залив се проведе съвместна тренировка на Военноморските сили на Република България и Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Бургас за действия при засилен миграционен натиск по море."

"Заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министрите на отбраната и на вътрешните работи Николай Ненчев и Румяна Бъчварова и кмета на Бургас Димитър Николов наблюдавахме съвместните действия, в които участие взеха съставите на фрегата „Дръзки“, гранично-полицейски кораб на РД „Гранична полиция“ – Бургас, вертолет „Panther“ и два моторни катера на Военноморските сили. По време на учението бяха демонстрирани огневата и тактическата подготовка, проведена бе тренировка по сценарий за нов мигрантски маршрут през Черно море. Граничните и Военноморските сили координираха действията си по неутрализиране и залавяне на рибарски кораб с бежанци на борда, който е навлязъл в териториални води на страната. РД „Гранична полиция”- Бургас отговаря за осъществяването на граничен контрол на 27 000 кв. км от българската морска граница в зоната, сочена като евентуален нов маршрут на мигрантите след затварянето на пътя им през Егейско море", пише още в публикацията в профила на Борисов Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини