Борисов: В България армията и граничарите могат сами да пазят границата, не е нужно НАТО да идва (обзор)

Премиерът Бойко Борисов, заедно с военния министър Николай Ненчев, МВР министърът Румяна Бъчварова, вицепремиера Томислав Дончев и др. официални лица, се качиха на борда на фрегатата "Дръзки", за да наблюдават съвместната тренировка на Военноморските сили и РД „Гранична полиция”- Бургас за действия при засилен миграционен натиск по море в акваторията на Бургаския залив.

Фрегатата потегли от Морска гара в Бургас и навлезе в открито море, където бе забелязана лодка с четирима мигранти, изпаднали в безпомощно състояние - трима мъже и една жена. В операцията по спасяването им се включи и хеликоптер. Фрегатата маневрира и бедстващите бяха качени на борда на кораба, като членовете на екипажа, оборудвани с ръкавици и маски извършиха проверка за сигурност, оказана бе помощ на бедствалите, след което "Дръзки" се върна обратно на Морска гара.

"Изключително съм доволен от това, което наблюдавахме с колегите. Надявам се и вие да имате полза, че заедно с армията и Гранична полиция успяхте да отиграете три различни ситуации: спасяване, връщане и установяване на терористи", каза след тренировката на матросите премиерът.

"Похвална е работата на министрите на отбраната и вътрешните работи, непрекъснатата комуникация с румънските, гръцките и турските колеги. В същото време имахме и гости днес тук от САЩ офицера, от гръцкото правителство В скоро време правим среща между трите държави, за да може черноморският фронт да го държим, а и да покажем, че в България армията и граничарите могат сами да пазят своята граница, не е нужно НАТО да идва да ни пази. Ако това го бяха правили колегите от другата страна още преди година, нямаше сега да сме в тази ситуация", коментира Бойко Борисов.

Той заяви, че в българските корабостроителници ще бъдат произведени две нови наши фрегати за 820 милиона.

"Заделили сме парите за две нови наши фрегати, това са и работни места", добави Борисов и коментира, че е убеден, че ще имаме и пазар на такива фрегати, които са проектирани и готови да се строят от нашите експерти.

"Естествено, че въоръжените сили на България са гордост на народа. Преди година и половина нямахме пари, защото заварихме държавата на 3,8 процента дефицит. Тогава казах, че първо ще съберем пари за да дадем по 50 милиона за празниците на пенсионерите, 220 милиона са досега извън бюджета, над 150 млн. повече заплати за учителите, десетки милиони за Спешна помощ и тогава, ако успеем да съберем повече приходи от приходните агенции, ще се обърнем към армията За радост, МВР, прокуратурата, ДАНС, митници, данъчни работят усърдно и събрахме повече приходи. Намалихме дефицита, продължихме да строим и виждате супер професионални са нашите военни и полицаи. Надявам се че учението ви хареса - точно, прецизно, а и добре оборудвани са вече", каза Бойко Борисов.

"Опасността от миграционен поток по море винаги е била голяма. Не се е променила от днес или вчера", посочи премиерът и даде пример, че дори НАТО се справя под очакванията със случващото се в Егейско море. "Затова, ако има такава вълна, се подготвяме с нашите сили и средства", заключи премиерът.

В тренировката в неделя участваха фрегатата „Дръзки” и моторен катер „Колокита” от състава на Военноморска база ВМС с командир комодор Мален Чубенков, вертолет AS565MB и надуваеми лодки с твърдо дъно, както и статисти. От Регионална дирекция „Гранична полиция” –Бургас участва гранично-полицейски кораб „Поморие” и надуваема лодка.

За гражданските арести на мигрантите Борисов коментира: "Свързах се с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за Гранична полиция и държавата е добре дошла. Не трябва да се превишават, разбира се, правата и закона."

По- късно той откри обновения археологически резерват „Деултум” в община Средец. Резерватът е изграден по ОП „Регионално развитие”, като проектът е на стойност 2.784 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини