Пенсионери копаят градини, а искат помощници

Здрави пенсионери на крака, които сами си садят и копаят дворовете, искат да кандидатстват като потребители на социални услуги и да имат домашни помощници. В шуменската община Хитрино, например екипът, който подбирал нуждаещи се от помощ, върнал над 60 души.

Те отговаряли единствено на условието да са на възраст над 65 г. Някои били предупредени от комисията, че няма как да се класират и се отказали да подават документи. Други решили все пак да опитат, но при атестирането били отхвърлени.
321 души в малката община Хитрино са кандидатсвали като нуждаещи се по проекта „

"Подкрепа за независим и пълноценен живот", който се финансира с 499 998 лв. евросредства. 112 от тях са одобрени и вече се радват на грижи от 13 домашни помощници и 44 лични асистенти. Комплексните услуги, които включват и медицинско обслужване /за тежко болните по домовете б.а./, ще продължат чак до края на следващата година, съобщи Неждет Мурад, който отговаря по социалните програми в общината.

Сред неуспелите да се класират има и много хора в тежко състояние.
Проектът освен че подпомага хора с увреждания и техните семейства, хора над 65 г. с ограничения и в невъзможност да се самообслужване, е полезен и за безработни в трудоспособна възраст.

Заплащането е почасово. Домашните помощници, които пазаруват, почистват, помагат на до 4 души, получават 3 лв. на час. При личните асистенти тарифата е 3,50 лв. Всички са на половин работен ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони