И за ходене по нужда не прощават на осъдени с гривна

Прокурор Елена Попова стана лице на електронните гривни, след като през 2014 г. носи устройството два дни около глезена си.

Осъдени, вързани с електронни гривни около глезена, които се отдалечават на 15-20 м от приемника, за да идат до външна тоалетна в двора си, са вдигали под тревога пробационни служители и полицаи. После се оказвало, че те не бягат от правосъдието, а живеят при лоши битови условия на село.

Това разказаха експерти от Министерството на правосъдието (МП) и Главна дирекция „Изпълнение на наказания“ (ГДИН) на финала на двугодишния проект за електронен мониторинг на изтърпяващи пробационни мерки, финансиран по Норвежкия механизъм.

183 осъдени на пробация и условно предсрочно освободени от затвора са били следени електронно дали изпълняват мерките - поправителен труд, курсове за квалификация и ограничение на движението от 22 до 6 ч. Проследяваните били осъдени за пиянство зад волана и наркотрафик или предсрочно пуснати от затвора за убийства, грабежи или кражби.

Електронният мониторинг включва три способа:

1. Гласово разпознаване - технология, която идентифицира човек по произнесени от него думи и фрази в телефонната слушалка.

2. Радиочестотно наблюдение, което потвърждава къде се намира осъденият, като се регистрира неговото присъствие на посочените в присъдата места и часове.

3. Сателитно наблюдение, което лови движенията на правонарушителя от въздуха.

97% от следените дистанционно били мъже. Жените били едва пет. Само една от тях носила гривна на глезена, останалите четири са следени по гласа. „Носенето на гривни смущава дамите заради суетата около външния им вид“, обяснява Надя Радковска, координатор на проекта.

Електронната система за проследяване с гривни се състои от приемник и предавател. Приемникът е кутия подобна на телефон, със слушалка, дисплей, червен и син бутон. А предавателят - гривна с черна каишка и сив корпус, която тежи 100 г. Има и батерия.

Кутията се включва в контакт в дома на осъдения, обясняват от ГДИН. Гривната се заключва около глезена му. Тя излъчва радиочестотен сигнал с уникален код. Кутията го приема в своя обхват (от 500 м до 1 км) и го предава в контролен център. По този начин се засича присъствието на осъдения на адреса му във времето, в което му е забранено да излиза. Ако той отсъства или не вдигне слушалката да чете произволен текст, ако го следят по гласова идентификация, в контролния център, който се намира в София, се получава сигнал за тревога. Предупреждението незабавно стига до началника на пробационната служба в района, където живее осъденият, и пробационен служител проверя адреса на нарушителя.

Системата известява и при спиране на тока. „В 90% от сигналите за тревога вина има не осъденият, а лошата електроснабдителна мрежа в страната. Имахме случаи и на осъдени, които не си плащат сметките за ток“, казва Радковска. Благодарение на батерията в приемника системата може да работи до 48 ч., след това осъденият се губи от контрол.

Експертите отчитат, че през последните две години най-честото нарушение е просрочване на вечерния час. 14% от наблюдаваните се опитали да повредят приемника или да унищожат гривната. „Най-често се опитват да я пробият с пирон или с шило, но властите реагират мигновено“, обясняват от ГДИН. Всяко нараняване на гривната се отчита в контролния център, тъй като през каишката й минава светлина като червена нишка и ако се прекъсне, се регистрира нарушение. Иначе гривната може да бъде лесно срязана с ножица, но злосторникът рискува да бъде върнат бързо зад решетките. С гривната осъдените могат да влизат безпроблемно и под душа.

Само 8 на 100 са прегрешили пред гласовата идентификация по телефона.
61% от следените дистанционно казват с охота, че по-добре да са вкъщи, отколкото в затвора. Малцина от тях решили да бъдат шпионирани електронно, въпреки че били против, но нямали друг избор.

„Неприятно е да се съобразявам с вечерния час и гривната, която е вързана близо три месеца на глезена ми, но така правя други неща и съм полезен на семейството ми“, разказва осъден за наркоразпространение. Психолози коментират, че физическото усещане на гривната продължава три дни, след тях тялото свиква с нея.

Чрез сателит у нас е бил наблюдаван само един, който бил предсрочно пуснат от затвора. Той също е бил вързан с гривна, която проследявала движенията му и когато припарел до забранена зона, бил предупреждаван да се отдалечи. Най-често със сателитно наблюдение в чужбина се дебнат педофили.
Забранява се електронното наблюдение за непълнолетни под 16 г. и хронично болни.

„У вас имате проблеми със затворническата популация, а в Норвегия има опашка от чакащи да влязат в затвора“, коментираха от норвежкото посолство в България.

Можеше ли властите да попречат на рецидивиста Владимир Пелов да разстреля двама братя в центъра на Ботевград? Това питаха негови съграждани след кръвопролитието. Пелов три години е бил под домашен арест по дело за грабеж, което е обявено за решаване във Върховния касационен съд (ВКС). За задържаните вкъщи отговаря МВР. Според депутати от правната комисия Пелов можеше да бъде спрян, ако беше с електронна гривна на крака. Преди няколко дни парламентът най-после прие електронното наблюдение като част от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Проектозаконът отлежаваше повече от година в правната комисия.

В закона изрично пише, че електронното наблюдение може да се прилага за обвиняеми и подсъдими, пуснати под домашен арест, за лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип, както и за хора с наложени пробационни мерки - „задължителна регистрация по настоящ адрес“ или „ограничения в свободното придвижване“.

Като доказателство, че електронното наблюдение не е унизително, а е ефективно, експертите от МП и ГДИН дават за пример сръбската фолкприма Цеца Величкович, която през 2012 г. изтърпя 8-месечен домашен арест с гривна на глезена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право