Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Презрените чантаджии в МВР

Те ли са спирачките на прогреса, щом като един от тях е премиерът?

Идат предсрочни избори, ако промените в закона на МВР не бъдат приети. Пред тази дилема бяха поставени от министър-председателя немирниците в ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, след като комисията на Цветанов отхвърли проектозакона на Бъчварова.

Защо депутатите от съуправляващите партии гласуваха с „не“?

Премиерът, както обикновено, го обясни много добре: Искат да запазят чантаджиите в МВР.

Ако не знаете кои са чантаджиите, не се притеснявайте. Личи си, че самата госпожа Бъчварова не е съвсем наясно с това. И синдикатите тепърва ще го изясняват. Пък и в бламирания законопроект не го пише като се предполага, че ще го прочетем евентуално в ненаписаните още правилници.

Принципно чантаджиите – това са някои от цивилните служители в пожарната, полицията, жандармерията, СОБТ, КАТ, районните управления, ведомствената болница, академията, областните и другите дирекции на МВР. По чантите им няма да ги познаете, те са най-обикновени дамски, или лачени, китайски, или мъжки екосакове, или пазарски…Търсете чантаджиите  зад бюрата, но не бързайте да посочите някой и да му викнете: „Чиновнико презрян!“ Защото може да се окаже, че е оперативен работник или разследващ полицай, който току що е рискувал живота си, за да открие кой ви е пребил и ограбил.

Объркахте ли се? Тогава ще разберете как се чувства министър Бъчварова, която се мъчи да раздели тружениците по сигурността от администраторите. Защо се мъчи ли? Защото някой й е казал, че ако смени статута на 4200 свои подчинени от „служители на МВР“ в „държавни служители“, ще спести от осигурителни вноски 11,6 милиона лева. А това пък защо? Ами прави реформа.

И вижте сега загадката на реформата: Имаме числото 4200, цифром и словом. Какви хора включва то?

Ето помощ от приятели.

– Според активистите на полицейските синдикати през 2009 г. МВР е имало 68 000 служители, през 2012 г. – 49 500, през 2015 г. – 47 000, а оттогава са напуснали над 4200, нежелаещи да ги реформират като режат отпуските им и обезщетенията при пенсиониране.

– Според вътрешната министърка от всички нейни служители само 12 140 са тези с униформите, които пазят реда по градове и села, а като се наложи охраняват депутатите от протестиращи и хвърлени домати.

– Според бившия вътрешен министър Вучков униформените и цивилните с полицейски функции са общо 29 000, а пожарникарите и спасителите – 6750. Той се бе зарекъл да разбере какво вършат останалите 11 000 служители, но докато успее, му се наложи да си отиде.

Какво знаем ние?

Съгласно Закона за МВР (ЗМВР), който, между другото, за 7 години е 33 пъти променян, а преди 2 години – изцяло обновен, в системата има три категории служители: 1) Работещи по ЗМВР – полицаи, пожарникари, спасители 2) Работещи по Закона за държавните служители – експерти, юристи, финансисти 3) Лица, работещи по трудови правоотношения (ЛРТП) според Кодекса на труда – деловодители, обслужващи зад гишетата в паспортните служби и КАТ, и други.

Служителите от втората и третата категория работят по канцелариите – зиме на топло, лете на сянка и няма логика да получават колкото онези, които се борят с престъпници, бедствия, аварии и неведнъж загиват в изпълнение на служебния си дълг. Справедливо е онези от тях, които са назначени по стария Закон за МВР да бъдат преназначени  по общия закон за държавните служители ( и това се прави вече с тях, между другото). Но справедливо ли е те да бъдат порицани и низвергнати като спирачка на прогреса в МВР?

Представете си впрочем какво би представлявал без добри спирачки вашият автомобил! Или друго – какво е България без Борисов, който неотдавна сам за себе си заяви, че е трета категория служител?

Трудът на всички в МВР е важен.

Може ли без деловодителките, през които минават милиони книжа със секретна информация? А без чиновниците, които регистрират коли и издават паспорти? А без счетоводителите, системните администратори, работниците по поддръжката на сградите и чистотата? Кое ведомство може без тях?

Да, вярно, МВР доказа, че може и без чистачки. Те са съкратени наполовина и преназначени на половин щат. За 4 часа една чисти две-три или четири сгради. Ако сте влизали скоро в РПУ, знаете резултата.

По данни на синдиката на гражданската администрации в МВР над 2000 от т.нар. чантаджии са съкратени още през 2014 г. Но техните заплати са най-ниски в системата и след орязването им в МВР не е забелязано благоденствие.

Забелязано е увеличение на секретарките в шефските кабинети. Причината е, че всеки петима служители на МВР имат по шестима началници поне – на групата, на сектора, на отдела, на управлението, на дирекцията, на министерството. И всеки от началниците взема месечно колкото три ЛРТП.

А колко ли ще са заплатите на партийните шефове – на тъй наречените „административни секретари“ за връзка с политическото ръководство на МВР, които по закона „Бъчварова“ ще бъдат назначени във всяка дирекция? Докато те слухтят за верноподаници на ГЕРБ ( или на друга партия, ако тази не управлява вечно), жените зад гишетата ще отнасят ругатните за цялото калпаво правораздаване. А деловодителките, недочакали непрекъснато въвеждащите се електронни носители, ще продължават да прехвърлят тонове хартия през ръцете и главите си, ще си купуват сами химикалки и ще си носят столове от къщи даже, че служебните се разпадат под тях…

„Колегите са много огорчени от говоренето, че тяхната работа е лесна и излишна, а на полицаите – нужна и рискова“, казва синдикален лидер от администрацията. Спомня си случай: Престъпник идва за паспорт, жената зад гишето вижда, че е обявен за издирване, натиска копчето, идва патрул и го арестува. Часът е единайсет, а в шест следобед той вече е пуснат и я чака пред вратата да излезе от работа. По-нататък тя си знае…

Неслучайно в други държави зад гишетата стоят униформени, а на властимащите и на ум не им идва  да им натякват, че не са на улицата под дъжда. Ала ние сме в България.

Тук няма що някой да си криви душата – ясно е, че мнозина в МВР си клатят краката. То са любовници, комшии, щерки, братовчеди, наши момчета, обикновени тарикати… Но ако някой е направил в последно време анализ кой какво прави, ние, простете, не сме разбрали. И недоумяваме защо например някои секретари, съветници, преводачки, ИТ – специалисти и разни други вършат една и съща работа, а са с различен статут.

Но стига вече лоши новини. Населението в България се топи с 40 000 души на година. Тук добрата новина за правителството е, че така намаляват и чантаджиите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Колегите са много огорчени от говоренето, че тяхната работа е лесна и излишна, а на полицаите – нужна и рискова“, казва синдикален лидер от администрацията. Спомня си случай: Престъпник идва за паспорт, жената зад гишето вижда, че е обявен за издирване, натиска копчето, идва патрул и го арестува. Часът е единайсет, а в шест следобед той вече е пуснат и я чака пред вратата да излезе от работа. По-нататък тя си знае…““
    Много лъже тоя,кой си тръгва в 6 часа,че не моа се сетя?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.