Висшето поскъпва, таксите скачат между 40 и 370 лв.

Драстично скачат таксите за висше в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Бъдещите юристи вместо досегашните 500 лв. на година ще трябва да плащат по 739 лв. За задочниците поскъпването е от 185 на 440 лв.

Желаещите да учат педагогика задочно вместо досегашните 115 лв. ще плащат по 485 лв. (същата е новата такса и за редовно обучение). С 40 лв. повече ще плащат и учещите публична администрация, туризъм и икономика.

Това предвижда проект за утвърждаване таксите в държавните висши училища за учебната 2016-2017 г., който Министерският съвет предстои да гласува.

И в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ са вдигнати таксите за филолози (от 420 лв. на 560 лв.) и педагози (от 420 на 560 лв.). Няма увеличение за специалностите психология, философия, право и политически науки. Студентите в тези направления ще плащат годишно по 560 лв. Университетите във Велико Търново и Шумен са решили да не пипат плащанията. Там таксите остават без промяна.

Медицинският университет в София също запазва миналогодишните си такси - по 900 лева годишно ще плащат трите основни магистърски специалности: медицина, фармация и дентална медицина (за българи и граждани на други страни от ЕС). По 8000 евро ще дават чуждестранните студенти, които учат на английски език.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование