Кръщават деца в Голямата базилика преди Великден

Снимка: Христо Христов

Голямата базилика в първата българска столица Плиска отново ще стане място за приемане на християнството в навечерието на Великден. Вече се записват желаещи да въведат децата си във вярата на 30 април точно срещу най-светлия празник.

Лично Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан ще извърши ритуала. В тържествената служба ще помагат и местни свещеници. Инициативата е на кметовете на Каспичан - Милена Недева и на Плиска - Тонка Начева.

Таксата за ритуала е 50 лв., а възможността за участие в него е ограничена. Родители, желаещи децата им да приемат вярата на святото място, вече пълнят списъка в кметството в Каспичан.

Това ще бъде трето масово кръщене в Голямата базилика. Обредите в уникалния храм бяха възродени по повод честванията на 1150 г. от приемането на християнството и до днес не секват. Потокът от туристи също е многократно завишен.

Миналата година започна реставрация и надграждане на базиликата. Тази година дейностите продължават с нови 770 000 лв., които вече са отпуснати от държавния бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони