Представят оперния фестивал "Сцена на вековете" на туристическата борса в Търново

Културната проява "Сцена на вековете" тази година ще продължи от юли до септември, а на откритата сцена в крепостта Царевец с постановки ще се изявят оперни трупи от цялата страна. Снимка: Веселина Ангелова

Афишът на летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" ще бъде представен на Международното изложение "Културен туризъм", което ще се проведе от 14 до 16 април във Велико Търново.

Тази година "Сцена на вековете" ще продължи от юли до септември, а на откритата сцена в крепостта Царевец оперните театри от Бургас, Стара Загора, Русе, Пловдив и Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще покажат най-добрите си заглавия, адаптирани за сцената на открито зад бойните кули на древната крепост. Културният форум се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм "Цааревград Търнов" и е отличен с престижния лейбъл "Европейски фестивали" за 2015-2016 година.

Летният сезон ще бъде открит на 15 юли от Театрално-музикален продуцентски център-Варна с мюзикъла "Граф Монте Кристо" по едноименния роман на Александър Дюма. Автор на музиката и либретото е световноизвестният съвременен италиански композитор Ив Деска. Продукцията, съчетаваща класическото певческо изкуство с шоу, 3D мапинг и модерна сценография, ще е световната премиера на музикалното заглавие.

На 23 юли на сцената в двореца на българските царе зрителите ще гледат операта "Набуко" от Джузепе Верди. Това ще е копродукция на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера- Бургас. Двете трупи ще гостуват на Царевец с още едно общо заглавие на 27 август - операта "Кармен" от Жорж Бизе.

В програмата на "Сцена на вековете" на 29 юли е включена операта на Джузепе Верди "Аида" на Държавна опера - Русе. Следващото заглавие е за почитателите на балета - "Дон Кихот" от Минкус. Спектакълът на 5 август пък ще е копродукция на Театрално-музикален продуцентски център-Варна и Сибирския оперен театър - Русия, хореография и постановка - Сергей Бобров.

Музикалният сезон ще завърши Държавна опера - Пловдив на 3 септември с рок операта по либрето на Тим Райс и музика на Андрю Лойд Уебър "Исус Христос суперзвезда".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони