Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Проф. Байкова: Синдромът “пролетна умора” сякаш избледнява с целогодишното предлагане на пресни плодове и зеленчуци

Снимка: Архив

Как да преборим пролетната умора чрез храната, която консумираме? Как да пазаруваме здравословни и безопасни продукти? По тези теми пред БНТ съвети към зрителите отправиха проф. д-р Донка Байкова, специалист по здравословно хранене, и д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните.

С появата на пресни плодове и зеленчуци целогодишно на нашия пазар синдромът “пролетна умора” сякаш избледнява, каза проф. Байкова, но посъветва въпреки това да подсилим кръвообращението, клетъчното хранене с движение и прием на свежи зеленчуци, особено зелените листни зеленчуци, които ще попълнят поизчерпаните ни депа от витамини и минерали. Тя припомни, че от декември 2014 г. производителите вече са длъжни да изписват на етикетите целия състав на храните и препоръча да купуваме такива с преобладаващо натурален произход.

С наближаването на великденските празници се увеличава и потреблението, качеството на храните ще бъде гарантирано със засилени проверки, заяви д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните. Миналата година в този период са били извършени повече от 4000 проверки. Все още пазарът не е великденски и няма завишена покупка на яйца и други контролируеми продукти, но въпреки това от агенцията са извършени над 35 000 проверки за първото тримесечие, издадени са близо 1000 акта за нарушения, съобщи д-р Илиев. Той поясни, че се изготвя план за проверките, който се основава на базата на риска и затова някои производители се проверяват по-често.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.