На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Проф. Байкова: Синдромът “пролетна умора” сякаш избледнява с целогодишното предлагане на пресни плодове и зеленчуци

Снимка: Архив

Как да преборим пролетната умора чрез храната, която консумираме? Как да пазаруваме здравословни и безопасни продукти? По тези теми пред БНТ съвети към зрителите отправиха проф. д-р Донка Байкова, специалист по здравословно хранене, и д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните.

С появата на пресни плодове и зеленчуци целогодишно на нашия пазар синдромът “пролетна умора” сякаш избледнява, каза проф. Байкова, но посъветва въпреки това да подсилим кръвообращението, клетъчното хранене с движение и прием на свежи зеленчуци, особено зелените листни зеленчуци, които ще попълнят поизчерпаните ни депа от витамини и минерали. Тя припомни, че от декември 2014 г. производителите вече са длъжни да изписват на етикетите целия състав на храните и препоръча да купуваме такива с преобладаващо натурален произход.

С наближаването на великденските празници се увеличава и потреблението, качеството на храните ще бъде гарантирано със засилени проверки, заяви д-р Дамян Илиев, директор на Българската агенция по безопасност на храните. Миналата година в този период са били извършени повече от 4000 проверки. Все още пазарът не е великденски и няма завишена покупка на яйца и други контролируеми продукти, но въпреки това от агенцията са извършени над 35 000 проверки за първото тримесечие, издадени са близо 1000 акта за нарушения, съобщи д-р Илиев. Той поясни, че се изготвя план за проверките, който се основава на базата на риска и затова някои производители се проверяват по-често.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.