Цветан Цветанов: В Турция има 2 млн. и 700 хил. бежанци, от тях само 250 хил. са в лагери, останалите са потенциално опасна вълна, която може да дойде към Европа

"В Турция се намират 2 милиона и 700 хиляди бежанци, от тях само 250 000 са в лагери, останалите са потенциално опасна вълна която може да дойде към Европа." Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в Благоевград по време на кръгла маса „Национална сигурност и миграционен натиск: рискове и решения“, проведена в ЮЗУ „Неофит Рилски“, предаде „Фокус“.

"Форумът в учебното заведение е от голямо значение и именно това е мястото на което могат да се дискутират подобни теми и да се правят обсъждания свързани с бежанския поток и националната сигурност", изрази мнение Цветанов.

Той благодари за бързата реакция на министерството след приемането на законодателните промени. „От днешната дискусия могат да се вземат добри препоръки, но за мен е изключително важно това което се случи през последните няколко месеца, а именно законодателните промени, които дават възможността на Министерството на отбраната да се включи в охраната на сухопътната граница“, каза Цветанов.

„За мен това бе изключително важно, особено след затварянето на „Балканския път“ и след като имаше срещи на високо ниво между Европейския съюз (ЕС) и Турция. В действителност Турция започна да изпълнява своя ангажимент и бежанския поток намаля както към България, така и към държавите от Европейския съюз (ЕС)“, констатира Цветан Цветанов.

Той обясни, че има технологично време за пренастройване и търсене на възможни алтернативи, след като е прекъснат един важен път като балканския. „В момента алтернативите се за пренасочване към България, Албания и Италия. Към настоящия момент виждаме сериозно засилване към Албания, което създава заплаха и за Италия, но все пак Гърция и Турция започнаха да работят много по координирано и поетия ангажимент към Европейския съюз (ЕС) дава възможност на Турция да разполага с 3 милиарда евро на първия етап, които да могат да бъдат използвани само и единствено за този бежански поток, който се намира на територията на страната“, обясни Цветанов.

Според него, службите трябва изключително внимателно да наблюдават процесите при взаимодействието между Европейския съюз (ЕС), САЩ и Русия, защото в Либия има един потенциален бежански поток от близо 4 милиона бежанци, който също може да премине към Италия и Малта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини