Край на разпитите на деца в съдилищата: Във Варна откриха първата държавна "синя стая"

Шестокласникът Даниел влезе в ролята на пострадало от насилие дете при демонстрацията на възможностите, които предоставя "синята стая" Снимка: Даниела Фархи

Първата у нас изградена от държавата "синя стая" за щадящи разпити на деца, станали свидетели или жертви на престъпления, бе открита във Варна. В предоставен от общината за безвъзмездно ползване апартамент на бул. "Владислав" са оборудвани две помещения с отделен вход. Те са свързани със стена, част от която е от венецианско стъкло. Така съдии, прокурори, полицаи, служители от дирекция "Социално подпомагане" и подсъдими ще могат на живо да гледат водените от психолози или социални работници разпити на подрастващи в обзаведената като детски кът стая, без да ги смущават с присъствието си.

"Слагаме край на порочната практика деца да дават показания в съда, изправени срещу извършителите на престъпления", обясни зам.-министърът на правосъдието Виргиния Мичева-Русева, която заедно с кмета Иван Портних, евродепутата Емил Радев, ръководителите на варненските съдилища, социални служби и полиция бе гост на откриването на "синята стая". Тя ще се ползва активно, тъй като окръжният и районният съд във Варна са две от петте съдилища у нас, в които работят специализирани състави за разглеждане на дела с участието на деца. За последните 6 месеца магистратите са заседавали по 229 такива граждански и наказателни процеси.

Варненската "синя стая" е направена по проект на правосъдното министерство с подкрепата на българо-швейцарската програма за сътрудничество. По нея до края на 2016 г. помещения за щадящи разпити на деца ще бъдат открити Ямбол, Враца, Козлодуй и Плевен. Те ще допълват изградените вече от НПО 14 "сини стаи" в страната. До юни ще е готов и проектозаконът за детското правосъдие, заради чиято липса България е обект на много критики от ЕС и Съвета на Европа, обяви Русева.

В бъдещия закон ще се променят наказанията за деца правонарушители, за да не се допуска те да престояват дълго във възпитателни и социално-педагогически интернати. В шестте специализирани институции у нас сега са настанени над 200 деца, някои от които са там от повече от 3 години. "Това не ги превъзпитава, дори има обратен ефект, защото уврежда психиката им", коментира зам.-министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право