на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Край на разпитите на деца в съдилищата: Във Варна откриха първата държавна “синя стая”

Шестокласникът Даниел влезе в ролята на пострадало от насилие дете при демонстрацията на възможностите, които предоставя "синята стая" Снимка: Даниела Фархи

Първата у нас изградена от държавата “синя стая” за щадящи разпити на деца, станали свидетели или жертви на престъпления, бе открита във Варна. В предоставен от общината за безвъзмездно ползване апартамент на бул. “Владислав” са оборудвани две помещения с отделен вход. Те са свързани със стена, част от която е от венецианско стъкло. Така съдии, прокурори, полицаи, служители от дирекция “Социално подпомагане” и подсъдими ще могат на живо да гледат водените от психолози или социални работници разпити на подрастващи в обзаведената като детски кът стая, без да ги смущават с присъствието си.

“Слагаме край на порочната практика деца да дават показания в съда, изправени срещу извършителите на престъпления”, обясни зам.-министърът на правосъдието Виргиния Мичева-Русева, която заедно с кмета Иван Портних, евродепутата Емил Радев, ръководителите на варненските съдилища, социални служби и полиция бе гост на откриването на “синята стая”. Тя ще се ползва активно, тъй като окръжният и районният съд във Варна са две от петте съдилища у нас, в които работят специализирани състави за разглеждане на дела с участието на деца. За последните 6 месеца магистратите са заседавали по 229 такива граждански и наказателни процеси.

Варненската “синя стая” е направена по проект на правосъдното министерство с подкрепата на българо-швейцарската програма за сътрудничество. По нея до края на 2016 г. помещения за щадящи разпити на деца ще бъдат открити Ямбол, Враца, Козлодуй и Плевен. Те ще допълват изградените вече от НПО 14 “сини стаи” в страната. До юни ще е готов и проектозаконът за детското правосъдие, заради чиято липса България е обект на много критики от ЕС и Съвета на Европа, обяви Русева.

В бъдещия закон ще се променят наказанията за деца правонарушители, за да не се допуска те да престояват дълго във възпитателни и социално-педагогически интернати. В шестте специализирани институции у нас сега са настанени над 200 деца, някои от които са там от повече от 3 години. “Това не ги превъзпитава, дори има обратен ефект, защото уврежда психиката им”, коментира зам.-министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.