Слънчева енергия по всяко време

снимка: wikipedia.org

Слънчеви панели, които се зареждат от дъждовна вода. До този научен пробив достигнаха учени от института по океанология в Циндао, Китай, предава Science News Journal.

Слънчевата енергия е възобновяема, екологично чиста и широко достъпна. Но досега пред науката стоеше въпросът как да оптимизират технологията така, че енергия и ток да са налични дори без директна слънчева светлина.

Отговорът е в материала графен, открит през 2004 г. Учените продължават да изучават качеството му на проводник и невероятните му свойства за пестене на енергия и средства.

Откритието на китайския екип се състои в добавения към стандартни соларни панели пласт от графен. Това позволява енергията да се добива и генерира от дъждовна вода, както и при мрачно време.

Химическия състав на водата включва соли, които могат да се разделят на позитивни и негативни йони. Графенът взаимодейства с позитивно заредените йони и произвежда слой с огромно количество електрони, които на свой ред повлияват негативните йони. Този процес е достатъчен, за да генерира електрически ток. Постигната е 6,53% ефективност при преобразуването на слънчевата енергия в електрическа.

Технологията все още не е излязла извън лабораторията, където учените разработват концепцията и усъвършенстват откритието си. Те са убедени, че в близкото бъдеще то ще бъде усвоено повсевместно, както и ще подпомогне развитието на възобновяемата енергия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука