Възстановиха войнишкия паметник на Пети полк в Шумен

МОН предлага за обсъждане график на ваканциите и изпитите през следващата учебна година

Министър Ангелкова подкрепи идеята на бранша за ваучери за здравни почивки Туризмът ще се бори за евросредства за реклама

Вътрешният министър: Работим и по версията чумата да се разпространява умишлено

Красимир Каракачанов валидира юбилейна марка „140 години Българска армия“

Върнаха „Милан“ в Европа

2 инцидента за по-малко от 2 часа са предизвикали неправилно пресичащи коли на прелези

Габриела Медарова остава в ареста Прокуратурата й повдигна обвинение

ЦСКА отказва да загине

Заседава Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации в Търново

Валентин Радев за чумата: Всички, които отиват в засегнатите райони, разнасят зараза

16 годишна катастрофира, докато се учи да шофира

Откраднаха близо десет хиляди лева от каса на управителя на магазин в столичният квартал „Младост“

За Русия е нормално да води хибридни войни, заяви Ангела Меркел

Кметът Йорданка Фандъкова: Над 200 хил. лв за пет църкви дава Столичната община Заедно с Арменската църква, религиозните общности с храмове в карето на толерантността вече ще станат пет

Слънчева енергия по всяко време

снимка: wikipedia.org

Слънчеви панели, които се зареждат от дъждовна вода. До този научен пробив достигнаха учени от института по океанология в Циндао, Китай, предава Science News Journal.

Слънчевата енергия е възобновяема, екологично чиста и широко достъпна. Но досега пред науката стоеше въпросът как да оптимизират технологията така, че енергия и ток да са налични дори без директна слънчева светлина.

Отговорът е в материала графен, открит през 2004 г. Учените продължават да изучават качеството му на проводник и невероятните му свойства за пестене на енергия и средства.

Откритието на китайския екип се състои в добавения към стандартни соларни панели пласт от графен. Това позволява енергията да се добива и генерира от дъждовна вода, както и при мрачно време.

Химическия състав на водата включва соли, които могат да се разделят на позитивни и негативни йони. Графенът взаимодейства с позитивно заредените йони и произвежда слой с огромно количество електрони, които на свой ред повлияват негативните йони. Този процес е достатъчен, за да генерира електрически ток. Постигната е 6,53% ефективност при преобразуването на слънчевата енергия в електрическа.

Технологията все още не е излязла извън лабораторията, където учените разработват концепцията и усъвършенстват откритието си. Те са убедени, че в близкото бъдеще то ще бъде усвоено повсевместно, както и ще подпомогне развитието на възобновяемата енергия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.