Баща отвлече 3-месечния си син в Лом

Проучване: Хората подсъзнателно изпитват омраза към други, които не желаят да имат деца

Жена даде 4400 лева на телефонни измамници за ваксина за дъщеря си

11 бойци са убити при израелските въздушни удари в Сирия

34-годишен хасковлия без книжка блъсна дете на пешеходна пътека

Рискът за рецесия в еврозоната и САЩ се увеличава Няколко признака за предстоящия глобален спад

Rolls-Royce с рекордни продажби Британската компания изпрати най-успешната си година

Проф. Гетов: Внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки у нас

Проф. Кантарджиев: Всяка година смъртните случаи у нас са над 10 000 след бактериални усложнения от грипа

Германия ограничава до 130 км/ч скоростта по магистралите си от 2023 г.

Облачно време днес

Шофьор на автобус издъхна зад волана, блъскайки се в две коли в Бургас

Цветанов: Не смятам да имаме по-малко от 6 евродепутати и съм убеден, че могат да бъдат и 7

Какво да работят общинските съветници, забраните са прекалени Те са публични фигури и не трябва да използват големите пари и активи, които контролират

Как са измислени ирландските танци?

Вицепрезидентът Попова: Президентът и Външно се влачат след събитията

С уговорката, че няма да прави политически коментари, вицепрезидентът Маргарита Попова определи българската дипломация като неадекватна, кретаща след събитията и запита къде е стратегическата дълбочина за защита на националния интерес. Това заяви тя в Кърджали, след като даде начало на уроци по демокрация в Езиковата гимназия, предаде БГНЕС.

Острите си нападки Попова отправи по повод вчерашната провокация от страна на гостуващ лидер от Партията на националистическото движение Семир Ялчън при учредяването на новата политическа формация ДОСТ в столицата. От трибуната в НДК Ялчън заяви, че „където и да се говори турски, това е част от нашата родина“.

„Има ли нашата, българската дипломация, своята стратегическа дълбочина за защита на националния интерес? И кога българската дипломация няма да крета след събитията, кога ще очертаем ясно националния си интерес и ще го защитаваме пламенно, и докрай, и просветено? Редно ли е ние като политици, като дипломати и държавници, примерно, да се нахвърлим най-напред върху нашите българските граждани, защото и аз, и вие, и всички, които ще учредят евентуално нова партия, са български граждани?“, атакува със серия от риторични въпроси Маргарита Попова, помолена да коментира изявлението на турския гост на ДОСТ.

Вицепрезидентът подчерта, че всички у нас са с един и същ статус, но освен права, имаме и повече задължения. „И когато политиците не си изпълняват задълженията, които са повече, отколкото на хората извън политическата сфера, те трябва да носят отговорност. Какво искам да кажа? Нека да си браним своето, нека си браним българските граждани, нека да сме в час с глобалната политика, да не изоставаме и да се научим да браним нашия интерес. Аз също казвам, че където и на този свят да има българи, там е България, там има един български свят. Когато обаче на учредяване на партийно събрание има говорене от страна на чужди граждани по тази тема и ако се изпращат двусмислено или недостатъчно добре разбрани послания, тогава на битово ниво могат да се получат недоразумения, неразбирателства, от които ние всъщност нямаме никаква нужда. И затова аз казвам, за мен най-напред е българският национален интерес и задължението на българската дипломация, която трябва да знае българските национални интереси и да ги отстоява, да защитава българските граждани, без значение на етнос и религия. Дипломацията ни не реагира адекватно и затова аз се опитах малко по-пространно да всея разум, човешки разсъждения по въпроса“, заяви разпалено вицепрезидентът.

Според Маргарита Попова политиците са длъжни да бъдат разумни и да си знаят работата и задълженията. „Много е лесно да се критикуват хора, които идват отвън, чужди политики и интереси, без значение дали са с претенции за империи, за регионални или глобални сили. Ние просто трябва да гледаме нашето, българското и националното, всичко това, което ни обединява“, призова тя.

Преди този коментар вицепрезидентът уточни, че смята да остави политическото говорене настрани, тъй като то би могло и да помогне, ако е разумно, но и много да навреди. „Ако обаче разположа отговора на вашия въпрос в сферата на държавността и дипломацията, ще кажа следното нещо. В малко деликатна ситуация съм, защото са два субектите в държавата, които трябва изпреварващо, а не влачейки се след събитията, да имат коментар по въпроса – това е Външното министерство и по-малко, но и също така и нашата институция, на президента. Тъй като няма говорене нито от едното, нито от другото място, аз съм малко в неловка и неудобна ситуация, затова ще ви отговоря по-нестандартно“, заяви Маргарита Попова.

Запитана за проблемите в съдебната система и негативната оценка за тях от ЕС, тя припомни, че още през 2007-2008 г. и по-рано, когато се структурираха административните съдилища, е започнал разговор за необходимостта от разумно и внимателно изготвяне на съдебната карта. „Въпросът за натовареността на съдилищата е много важен, особено за най-натоварените в страната. Не гледайте тези, които не са натоварени. Ако гледаме тези съдилища и прокуратури, е хубаво да ги оценяваме от друга гледна точка – като имат по-малко работа, дали се произнасят справедливи присъди, дали процесите вървят в срок. Трябва да облекчим тези структури, които са толкова натоварени, че обективно пречат на съдиите и на прокурорите да си вършат работата, както ние, гражданите, очакваме“, коментира Попова. Според нея разговорът за новата съдебна карта и за преструктурирането трябва да продължи, но така, че гражданите да не загубят достъпа си до правосъдието, да им бъде лесно и удобно тогава, когато трябва се обърнат към съда, да могат да го правят без пречки и включително без пари за пътувания, тъй като българският народ не е толкова богат. „Трябва да преценяваме реалната ситуация в държавата, хала на народа ни, това ни интересува. И да направим картата така, че не да затрудни допълнително българските граждани, а да ги облекчи – включително и финансово“, посочи вицепрезидентът Маргарита Попова.

Вицепрезидентът започна визитата си в Кърджали от местната Езикова гимназия, където даде старт на обучението по демокрация и право, и даде собствена дефиниция. „Демокрацията, това е свободата да следваме мечтите си, да живеем мирно и когато пораснем, да казваме, че имаме потребност един от друг. Това е определение в тесен смисъл. Вие се учите не само на просвета , но и на родолюбие.Мнозина от вас имат желанието да участват в голямата политика, очакваме от вас да излязат бъдещи политици, които да застанат на нашите места“, посочи Попова пред учениците.

Сред присъстващите бяха също областният управител Илия Илиев и кметът Хасан Азис.

Когато една общност загуби спокойствието си, когато се вселят предразсъдъци ярост и неразбирателство, става страшно, заключи Маргарита Попова. По-късно тя гостува в кабинета на областния управител, както и при кмета на Кърджали.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.