Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външните министри от Г-7 направиха "историческо" посещение в Хирошима

Държавният секретар на Съединените американски щати Джон Кери и колегите му от държавите от Г-7 направиха историческо посещение на Мемориала в Хирошима, предава AFP.

Първите дипломати на седемте най-развити индустриални държави (САЩ, Япония, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Канада) бяха в мемориалния парк, за да отдадат почит на 140-те хиляди жертви от американската атомна бомбардировка на 6 август 1945 г.

Джон Кери стана първият американски държавен секретар, посетил мемориала на жертвите от бомбардировката в Хирошима.

Токио нарече "историческо" това посещение, състояло се в рамките на предварителната министерска среща преди лидерския форум на Г-7 през май, който ще е в Япония.

Фактът, че Кери посети мемориала и музея в Хирошима подхрани предположенията, че и Барак Обама може да направи безпрецедентна за американски президент визита в този японски град по време на предстоящата среща на върха на Седемте, отбелязват АФП и Ройтерс, припомняйки амбициите на американския лидер за "свят без ядрени оръжия", демонстрирани от 2009 г.
„Всеки трябва да дойде в Хирошима. Надявам се, че някой ден президент на САЩ ще посети Хирошима“, заяви Джон Кери. Той добави, че не може да каже, дали това ще се случи по време на посещението на Барак Обама в Япония през май тази година.

В почетната книга на хирошимския музей Кери написа, че Хирошима ясно и категорично напомня, че светът е длъжен не само да сложи край на заплахата, каквато са ядрените оръжия, но и че трябва да стори всичко, за да избегне война.

„Страните ни осъзнават концепцията за безядрен свят и продължават да водят диалог за това как напълно да се откажат от това оръжие“, подчерта Кери относно готовността на САЩ и Русия за по-нататъшното съкращаване на ядрените си арсенали.

Външните министри на страните от Г-7 приеха в Япония и т. нар. Декларация от Хирошима, в която призовават за свят без ядрени оръжия.

"Нито една държава не бива да извършва ядрени опити", се казва в документа.

"Потвърждаваме ангажимента си да изградим един по-сигурен свят и да създадем условия за свят без ядрени оръжия", заявяват висшите дипломати.

Министрите посочват сред предизвикателствата за сигурността "многократните провокации от страна на Северна Корея". Те за пореден път осъждат и незаконната анексия на украинския полуостров Крим, като настояват Русия да спазва последните споразумения от Минск.

В съвместно комюнике след двудневната си среща в Хирошима министрите приканват да се ускори борбата с групировката "Ислямска държава" (ИД). Изправени пред "световната терористична заплаха", "твърдо подкрепяме волята на коалицията да засили и ускори кампанията срещу ИД в Ирак и Сирия", заявиха дипломатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят