Организатор на нарколаборатория проси милост от съда, защото имал 5 деца

Окръжният съд в Сливен остави без уважение искането на Х.Ю., обвиняем за притежание на прекурсори и производство на наркотици, да бъде освободен от арестантската килия - съобщиха от съда.

35-годишният мъж, за когото има данни, че е организатор на нелегалния цех, поискал домашен арест. Наркобосът се опитал да изпроси милост от съда, защото след задържането му се родили близнаци. Така семейството му станало с 5 деца, а жена му трябвало да се грижи сама за тях. Адвокатът му посочил, че досега Х.Ю. бил с чисто криминално досие и нямало опасност да се укрие.

Съдебният състав отхвърли искането, като сред мотивите си посочва, че още при първоначалното вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" е бил коментиран въпроса и за семейното положение на Х.Ю. - че е с постоянен адрес, женен, че има три деца и че съпругата му тогава е била бременна. Тези обстоятелства обаче "не са попречили обвиняемият да извършва дейност по производство и продажба на наркотици, включително и да държи такива в дома, където живеят децата му".

А обстоятелството, че след задържането му под стража съпругата му е родила още две деца, "по никакъв начин не опровергава първоначалния извод за наличие на реална опасност Х.Ю. да извърши престъпление" - подчертават магистратите. Съдът още посочва, че според събраните доказателства обвиняемият е произвеждал и разпространявал наркотици през един по-продължителен период от време, както в дома си, така и във вилата си и не се касае за единичен, инцидентен случай, а за "системност и последователност в престъпната деятелност". Съдът отбелязва, че наличието на постоянен адрес може да доведе до предположение, че Х.Ю. няма да се укрие, но не и че няма да извърши престъпление.

Нарколабораторията във вилата на Х.Ю. в местността Мацулка край Сливен бе разбита на 18 февруари т.г. при акция на полицията под наблюдението на Окръжната прокуратура. Осемте задържани по време на производство на дрогата лица, на възраст между 21 и 40 г., са от Сливен, Ямбол, карнобатското с.Лозарево, сливенските с.Ичера и с.Средорек. На място бяха открити 20 гр. готов метаамфетамин, 3 л солна и 4 л фосфорна киселина, таблетки и други прекурсори, 2 незаконни пушки, 1 газов пистолет и 1 кг червен фосфор. Това е най-голямото количество червен фосфор, залавян в Сливен досега. Това дава основание да се счита, че групата е планирала производство на значитело количество наркотик. В апартамента на Х.Ю. бяха открити още 10 гр амфетамини, суми от наркозависими и други вещи. Той и жена му притежавали 2 скъпи автомобила, обзавеждането им също било скъпо, въпреки че официално обвиняемият се водел безработен. След като Х.Ю. бе задържан под стража, той бе преведен в бургаския затвор.

Определението, с което му бе отказано да излезе на свобода, може да бъде обжалвано пред Бургаския апелативен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право