Възрожденски църкви в Котленския край чакат 3,6 млн.евро за ремонти

Църквата "Св.Троица" в Котел. Снимка: Авторът

Девет стари църкви в Котленския край очакват общо 3,6 млн.евро за основен ремонт от Европа. За финансирането православните храмове кандидатстват пред Програмата за развитие на селските райони. На последното си заседание общинският съвет в балканското градче прие решения, с които потвърди, че основното обновяване на църквите е сред приоритетите за развитие на Котел в периода 2014-2020г. Предложенията за това бяха внесени от кмета Коста Каранашев /ГЕРБ/.

Две от църквите - "Св.Троица" и "Св.Петър и Павел" - се намират в общинския център, а останалите са в Жеравна, Кипилово, Градец и още 4 села. Това са почти всички църкви в Котленската духовна околия. Съградени са по време на Възраждането, с изключение на църквата в родното село на Захари Стоянов - Медвен, която е построена непосредствено след Освобождението. Православните храмове са паметници на културата, но не са виждали основен ремонт от десетилетия насам, поради липса на пари. Имат течове, стенописите им са застрашени.

В предишния програмен период котленските църкви също кандидатстваха за еврофинансиране, но не успяха. Сега възможностите са големи, тъй като общината изцяло съдейства за получаването на средствата, каквито са изискванията на програмата. Всяка църква е заложила на максималния размер за финансиране от 400 хил.евро, разработени са технически проекти. "Това е на 100 процента безвъзмездна финансова помощ" - подчерта зам.-кметът Румен Стоилов. Освен възстановяване на сградите, реставрация и консервация на стенописите, в строителните дейности са включени оформяне и благоустрояване на дворните места.

"Основният ремонт на православните храмове ще ни помогне да развием религиозния туризъм" - заяви председателят на общинския съвет Христина Чолакова. Котел е прекрасно място, люлка на Възраждането, част от националната история, с уникална природа - подчерта тя. Туристите, които посещават родното място на Георги Раковски и на Петър Берон, освен в Пантеона на котленските възрожденци, влизат и в къщите-музеи, както и природо-научния музей, който е най-голям на Балканите. Гостите на града никога не подминават и църквите, а част от местното население е с православни традиции, които се предават от поколения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини