Меркел изрази надежда ЕС да избегне търговската война със САЩ

Екатерина Захариева: Няма индикации за отлагане на срещата ЕС-Турция, която трябва да се проведе във Варна

4-годишно дете е в болница след тежка катастрофа край Враца

Министър Валентин Радев: До всяка дупка няма да има полицай

Българо-турската камара със семинари в Турция Инвеститори питат за парцели, цени на ток, газ и заплати у нас

Световни експерти по информационна сигурност пристигат в България за международна конференция “Предизвикателства в кибер сигурността“

Прокуратурата: Няма престъпно деяние при потопа в кв. Аспарухово Обвинението протестира решение на съда за доразследване на делото

Автобус се хлъзна и премаза крака на студентка

Ангелкова: Документите за категоризация и прекатегоризация ще се подават и по електронен път

Бъди студент в Холандия за един ден! Събитието ще се състои на 24-ти март от 11:00 до 16:00 в Хотел Хилтън.

Легендарният „Непознат Райко Алексиев” В галерия „София” на Столичната библиотека се откри документалната изложба

Тир и лека кола се удариха на пътя Русе – Бяла

Съдят шофьор, седнал зад волана с близо 3 промила алкохол

Столетна вестникопродавница, възродена с помощта на „Труд”, откриват в Лом

Стрелба е открита в училище в американския щат Мериленд

Възрожденски църкви в Котленския край чакат 3,6 млн.евро за ремонти

Църквата "Св.Троица" в Котел. Снимка: Авторът

Девет стари църкви в Котленския край очакват общо 3,6 млн.евро за основен ремонт от Европа. За финансирането православните храмове кандидатстват пред Програмата за развитие на селските райони. На последното си заседание общинският съвет в балканското градче прие решения, с които потвърди, че основното обновяване на църквите е сред приоритетите за развитие на Котел в периода 2014-2020г. Предложенията за това бяха внесени от кмета Коста Каранашев /ГЕРБ/.

Две от църквите – “Св.Троица” и “Св.Петър и Павел” – се намират в общинския център, а останалите са в Жеравна, Кипилово, Градец и още 4 села. Това са почти всички църкви в Котленската духовна околия. Съградени са по време на Възраждането, с изключение на църквата в родното село на Захари Стоянов – Медвен, която е построена непосредствено след Освобождението. Православните храмове са паметници на културата, но не са виждали основен ремонт от десетилетия насам, поради липса на пари. Имат течове, стенописите им са застрашени.

В предишния програмен период котленските църкви също кандидатстваха за еврофинансиране, но не успяха. Сега възможностите са големи, тъй като общината изцяло съдейства за получаването на средствата, каквито са изискванията на програмата. Всяка църква е заложила на максималния размер за финансиране от 400 хил.евро, разработени са технически проекти. “Това е на 100 процента безвъзмездна финансова помощ” – подчерта зам.-кметът Румен Стоилов. Освен възстановяване на сградите, реставрация и консервация на стенописите, в строителните дейности са включени оформяне и благоустрояване на дворните места.

“Основният ремонт на православните храмове ще ни помогне да развием религиозния туризъм” – заяви председателят на общинския съвет Христина Чолакова. Котел е прекрасно място, люлка на Възраждането, част от националната история, с уникална природа – подчерта тя. Туристите, които посещават родното място на Георги Раковски и на Петър Берон, освен в Пантеона на котленските възрожденци, влизат и в къщите-музеи, както и природо-научния музей, който е най-голям на Балканите. Гостите на града никога не подминават и църквите, а част от местното население е с православни традиции, които се предават от поколения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.