Родители следят онлайн менюто на хлапетата си

Снимка: Архив

Родители могат да следят онлайн какво ядат хлепетата им в детските ясли в Добрич. От вчера влезе в сила здравословното пролетно меню за най-малките, а техните майки могат да го видят ден по ден, изписано в сайта на общината-с посочено количество и калории.

Това съобщи за "Труд" зам.-кметът по хуманитарните дейности д-р Емилия Баева. Пролетното меню включва броколи, спанак, тиквички, карфиол, веднъж седмично задължително риба, но само задушена или печена.

Пържените ястия са вече табу, за това и кюфтетата ще бъдат приготвени на пара, а мусаката ще бъде варена. В сутрешната закуска се предлага качамак, кус-кус или традиционната бабина попара, а може и мляко с мюсли, даде пример д-р Баева.

След сън малчуганите ще хапват млечен кисел с банан или добруджанска баница със сирене или козунак, но консумацията на тестени изделия е силно редуцирана. Менюто ще се върти през седмица в продължение на повече от месец, а след това идва ред на лятната листа, която ще изобилства със сезонните плодове и зеленчуци, а супите ще отстъпят място на таратора.

В новата обществена поръчка за доставка на хранителни продукти общината е заложила освен на пилешко и телешко месо и на заешки мръвки и на киноа. В града има 6 ясли, в които се отглеждат 400 деца.

Наесен усилията ще бъдат насочени към въвеждане на новото здравословно меню и в детските градини в Добрич в изпълнение на Наредбата за хранене на 0 до 6 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони