След реставрация: С римски битки откриват Големите терми

Снимка: Архив

С възстановка на битка на римски воини в изпълнение на Първи италийски легион от Свищов ще бъдат открити на 15 май Големите терми след тяхната реставрация.

В мащабния ремонт община Варна вложи 270 000 лева, както за възстановяването им, така и за изграждане на новия посетителски център, припомни шефът на Регионалния Археологически музей проф. Валентин Плетньов.

В него се намират книжарница, бюфет, магазинче за продажба на сувенири и др. Големите Римски терми са с нощно осветление, като общината ще вложи допълнително средства за озвучаване, за малка сцена, на която те ще бъдат естествен декор. На нея могат да се изнасят театрални и оперни спектакли, но без да се внасят огромни декори, за да не навредят на оцелелите във времето руини.

Едва другото лято ще се организира представление "Звук и светлина" по подобие на зрелищния спектакъл в Аладжа манастир. Средногодишно Римските терми се посещават от 10-15 000 туристи, но в предстоящия сезон се очакват много повече предвид прогнозите, че братушките се звърщат по българското море и са сред летовниците с най-голям интерес към културно-историческото ни наследство. Най-голямата римска баня на Балканите въ Варна е строена от края на II в.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони