Депутати от БСП искат ВМЗ-Сопот обратно в забранителния списък за приватизация

Депутатите от БСП Лява България в 43-ото Народно събрание ще внесат още тази седмица предложение в деловодството на парламента държавното предприятие "ВМЗ-Сопот" ЕАД да бъде върнато обратно в забранителния списък за приватизация, откъдето дружеството е извадено през февруари 2013 г. Новината съобщи в Пловдив народният представител от левицата Манол Генов.

Той и съпартийците му са неприятно изненадани от информацията, качена преди дни на сайта на Министерството на финансите, от която се вижда, че ВМЗ-Сопот е отново сред обектите от военно-промишления комплекс у нас, обявени за приватизация редом с НИТИ ЕАД Казанлък и Кинтекс ЕАД. "Тъжната истина е, че дори и приватизацията им да стане факт някой ден, от нея държавата очаква сумарно едва 100 млн лв.", коментира Манол Генов, като се позовава на т.нар. "средносрочна бюджетна прогноза за 2017-2019 г." на МФ.

Според червения депутат в позицията на министъра на икономиката Божидар Лукарски по темата "ВМЗ" има "нещо напълно безотговорно или откровено шизофренично". "Преди 2 месеца, на 10 февруари, Лукарски твърдеше, че в най-скоро време ВМЗ-Сопот ще започне да страда от недостиг на работна ръка и че оръжейницата от 15-20 години не е отчитала толкова добри финансови резултати. И огласи как през 2015 г. дружеството е спечелило почти 30 млн. лв, като за сравнение печалбата през 2014 г. е била в размер на 256 000 лв. Министърът дори се кълнеше, че докато е на този пост, ВМЗ-Сопот няма да се приватизира, а на практика се вижда, че се прави точно обратното", коментира БСП-депутатът. "В транс ли е бил, когато е твърдял това или е претърпял някаква мистериозна метаморфоза в нечия угода? Сега ще имал ли куража да се върне при работниците във ВМЗ-Сопот и да им повтори онова, което им е казал през юли 2015 година?! Че е абсурдно да има съкращения и да не се поддават на слухове. И че държавата поема отговорността да запази стратегическата промишленост на своя територия", пита риторично Манол Генов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика