Апаратурата на БАН прати първи данни по пътя към Марс

"Люлин" полетя към Червената планета на 14 март на борда на ракетата носител "Протон - М". Снимка: Европейска космическа агенция

Българският космически апарат „Люлин“, който излетя за Марс на борда на руската ракета „Протон – М“ в средата на март, предаде първите си данни на 7,5 млн. км от Земята. Той е част от европейската мисия „ЕкзоМарс“, която трябва да осигури първата човешка мисия на Червената планета и измерва количеството радиация, на която ще бъдат подложени космонавтите по пътя си.

„Люлин“ е бил включен на 6-и април от Европейския център за управление на полетите в Дармщат, разказа за „Труд“ проф. Йорданка Семкова, ръководител на проекта от българска страна.

По думите експериментът на БАН е успешен на този етап. Към момента „Люлин“ се намира на 9 млн. км от Земята, а до Марс остават още около 500 млн. км. Информацията дотук показва, че дозите радиация, на които ще са изложени космонавтите при бъдеща мисия до Марс, ще са на границата или ще я надвишават. Тъй като те са 300 пъти по-големи, отколкото тези, които получаваме на Земята, по данните на БАН ще бъде изработена защитата на екипажа, който ще пропътува 2 или 3 години до Червената планета.

Очаква се „Люлин“ да заработи за постоянно след 24 април, когато всички системи на спътника „ЕкзоМарс“ вече ще действат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука