Захарта поскъпна с 19% за година

От ССБ обявиха, че България вече е влязла в списъка на 7-те държави, с които Египет търгува пшеница.

Захарта на едро у нас поскъпна с 19% през последната година, като се очаква тенденцията да се запази и през 2016 г., заяви Антонина Белопитова , изпълнителен директор на Софийска стокова борса.

Основната причина за по-високите цени е засушаването, предизвикано от климатичното явление Ел Ниньо. Очаква се то да доведе до спад в производството на захар в големи производители като Индия, Тайланд и Китай през този и следващия сезон.

Сега на борсата в Ню Йорк захарта се търгува за 318 долара за тон, а в Лондон – за 422 долара за тон, което е с 19% повишение спрямо година по-рано.
По данни на ССБ и олиото е поскъпнало у нас през последната година, но повишението е само с 6 на сто.

При всички останали стоки, търгувани на Софийска стокова борса се отбелязва понижение в цените на годишна база. При горивата също има спад, като при бензина е 18%, а при дизела 24 на сто. Пшеницата поевтинява с 15%, а брашното с 3 на сто на годишна база.

От ССБ обявиха, че България вече е влязла в списъка на 7-те държави, с които Египет търгува пшеница. Проблемът обаче, е че страната ни няма подходящи пристанища и кораби и вероятно износът ни ще минава през Румъния.

В момента българските производители разполагат с преходни запаси от един млн. тона хлебно зърно в складовете. Цената е около 157 долара за тон, 15% по-малко от същия период на миналата година.

„Добре е, че сме допуснати сред държавите, които пряко да участват в търговете. Надяваме се да се раздвижи малко експортът на българска пшеница“, заяви Васил Симов, изпълнителен директор на ССБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес