Българите, които арестуваха мигранти в Странджа, станаха герои в Би Би Си

Факсимиле от Би Би Си

Гражданският арест на мигранти в Странджа беше отразен и от световните медии. Би Би Си пишат: " българи (наречени на английски "vigilantes", което означава доброволен отряд, който раздава правосъдие) арестуват трима мигранти и им завързват ръцете зад гърба, оставяйки ги да лежат на земята. Поне един от българите е бил въоражен с мачете и на развален английски казал на бежанците да се връщат в Турция. Мигрантите изглеждат уплашени и не са оказали съпротива". Новината е в топ 10 на най-четени в Би Би Си.

В статията си Би Би Си припомнят и за Динко от Ямбол, пишейки, че той се е превърнал в "национална знаменистост", когато през февруари е създал отряд за "лов на мигранти" по границата с Турция.

Във Фейсбук клипът на гражданския арест в Странджа стана хит. Във видеото се вижда как ръцете на мигрантите биват вързани със "свински опашки", а гласът зад кадър ги призовава да се върнат в Турция.

Началникът на Гранична полиция - гл. комисар Антонио Ангелов осъди акта. „В България задържането на лица става само от органите с полицейски правомощия след разпореждане на прокуратурата и съда”, заяви той пред БТВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини