Езиковата гимназия в Ловеч е първото училище с договор за дуално обучение с университета в Баден-Вюртемберг, Германия

ГЧЕ Екзарх Йосиф Ловеч

Езиковата гимназия в Ловеч е първото училище извън Германия, с което държавният университет в Баден-Вюртемберг, Мосбах, Германия, сключи договор за партньорство, предаде "БНР".

Подписаният договор дава възможност на ученици от езиковата гимназия да участват в едномесечен летен семинар, в който да се запознаят с предлаганите от университета специалности, същността на дуалното обучение и фирмите партньори, които осигуряват работа, съобщи представителят на немското висше учебно заведение Щефан Ридъл.

Той поясни, че програмата на семинара включва и трейнинг курс по немски и различни екскурзии.

Шефан Ридъл уточни, че дуалното обучение се състои в университета, като се редуват три месеца практика и три месеца теория. Всеки месец се изплаща заплата, която се увеличава през трите години. Минималната сума е 720 евро.

Фирмите партньори на немския университет предлагат и работа на завършилите студенти. "Винаги един студент независимо къде се намира, ако работи към тази фирма, той ще има немска заплата", заяви Ридъл.

Немският държавен университет "Баден-Вюртемберг"-Мосбах ще подпише договори за партньорство и с училища от София, Пловдив и Кърджали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование