Държавата дава заплати от 1500 лв за лекарите и 900 лв за сестрите в спешните отделения

Снимка - Веселина Ангелова

Чрез сериозни инвестиции в апаратура и специална методика за по-високи заплати в Спешните отделения, държавата гарантира на медицинския персонал в този сектор нови трудови доходи. Това заяви днес във Велико Търново министърът на здравеопазването Петър Москов.

"Извън това, което получават по щат, лекарите ще вземат допълнително на месец 1500 лв., а сестрите 900 лв. Това е тежка и непривлекателна работа и трябва да има икономическа причина да останат в спешното. Това е възможно не заради един или друг министър , а заради комплексната политика на правителството. Държавата гарантира, че ще се получават тези средства", допълни здравният министър.

Петър Москов коментира, че по повод протестите на общо-практикуващите медици, проблемите не са се туширали, а са получили разбиране. "Този диалог е на дневен ред. Изразявам съжаление, че исканията на общо-практикуващите лекари, свързани с това да имат възможността по добре и пълноценно да обгрижват болните си от първия момент с лекарския съюз не бяха предмет на действие, но това е поука която всички ние си извлякохме", каза министър Москов.

Той допълни, че за бумащината средното количество знаци попълнени на компютър при консултации и прегледи е 180 знака. "Не мисля, че това е толкова страшно. Няма напрежение в общинските болници, защото с асоциацията на общините много дълго и конкретно изговаряхме всеки детайл."

"Методиката на отдалечените и труднодостъпни болници е в ход", обясни Петър Москов. Здравният министър подчерта, че не дели болниците по форма на собственост, а на такива, които лекуват пълноценно и други, които инвестират едни пари с цел бизнес.

"Болниците с големи структури нямат отношение към протести. Ако някой е направил в къщата на баба си нещо, което нарича болница, кръстил го е асоциация и е много шумен по този повод, това е негов проблем.Време е лекарите да се разделим от търговците. За лекарите трябва добро възнаграждение и достойни условия за работа, а за търговците да се грижи невидимата ръка на пазара", категоричен е Петър Москов.

Той присъства на откриването на обновените отделения по неонатология и по акушеро-гинекология на областната болница във Велико Търново, които не са ремонтирани от 1984 г. Реконструкцията е извършена с 400 000 лв отпуснати от Министерството на здравеопазването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве