Обвиниха семейство медици в данъчни престъпления и присвояване

Окръжната прокуратура в Габрово предаде на съд трима медици по обвинения за данъчни престъпления и длъжностно присвояване. Обвинението срещу д-р Тодор Хинов е за това, че през периода от септември 2010г. до декември 2013г. като управител на ДКЦ „Акта - Медика” ЕООД в Севлиево, при условията на продължавано престъпление, избегнал установяване и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Укритата сума е 162 918 лв.

Разследване е установило, че докторът не е подал декларация в НАП. Така като собственик на еднолична фирма не платил данъци в размер на 24 029 лв.

Съпругата му Катя Хинова е предадана на Темида след като на 22 август 2011г. като член на съвета на директорите на „Акта - Медика” АД, присвоила общо 77 000 лв., собственост на ДКЦ „Акта - Медика” ЕООД, и на същата дата ги внесла в личната си банкова сметка.

Освен това за времето от 28 март до 7 май 2013 г Хинова присвоила още 13 000 лв. и ги внесла по сметката на дъщеря си Елена Хинова. Катя Хинова е обвинена и в укриване на данъчни задължения.

Дъщерята на фамилии Хинови пък е обвинена, че през октомври 2013 г като ръководител звено изследване и развитие на клинични проучвания в ДКЦ „Акта - Медика” ЕООД е присвоила 10 000 лв.,собственост на Центъра и ги внесла в личната си сметка. Дъщерята също укрила и не платила данъци.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд Габрово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право