Димитър, изборът на Спилбърг Сънародникът ни триумфира във филм със 7 предварителни номинации за „Оскар”

Янита Янчева задобрява в игрите Сървайвърката и половинката й показаха секси тела

Дъното на Марианската падина чака нови гости (ИНФОГРАФИКА) Американец и англичанин ще картографират океанските дъна

Еманюел Макрон участва в церемония по полагане на венци пред мемориала на жертвите на войните

Андреа: Важното е, че България има успял спортист, а не кое е момичето до него

Създадоха най-голямата пощенска картичка в света върху ледник

Тереза Мей: Следващите седем дни от преговорите по Брекзит ще бъдат решаващи

Маркус Зьодер ще се кандидатира за поста председател на ХСС

Автомобилният секс ще зачести през следващите 20 години Повечето от "секс колите" ще бъдат със затъмнени стъкла

Стопанин на имот обгазен при опит да гаси горящата си къща Три жилища са горяли в Разградско, има сериозни щети

Най-вкусните ястия в Турция се въртят в Газиантеп Мозайките в древния град са от времената на Александър Македонски

Бенямин Нетаняху: Провеждането на предсрочни избори може да има катастрофални резултати

Нелегален превозвач, ползвал личното си „Ауди А4” за такси

Хиляди се събраха за откриването на коледния базар в румънския град Сибиу

Франк де Бур, легенда на холандския футбол, ексклузивно пред „Труд”: Куман и Стоичков бяха големите лидери на „Барса”

Посланикът на Египет с лекция за българо-египетските отношения във ВТУ

Посланикът на Египет у нас Манал Ел-Шинауи в сряда ще изнесе пред студенти и преподаватели от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ лекция на тема: „Развитие на българо-египетските отношения“.

След това ректорът на университета проф. Христо Бонджолов и дипломатът ще обсъдят сътрудничеството между ВТУ, Египетско посолство и договорите с учебните заведения в Египет, с които великотърновският ВУЗ си сътрудничи. На срещата ще се водят разговори и за изучаването на арабски език. В срещата ще вземат участие доц. Димитър Димитров, зам.-ректор по международно сътрудничество, проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет и проф. д.ик.н. д.п.н. Карим Наама, преподавател в Стопанския факултет.

ВТУ е второто учебно заведение в България, в което се изучава арабски език, а специалността „Приложна лингвистика с втори чужд език – арабски“ е уникална.
Специалността „Приложна лингвистика – английски и арабски език“ е открита през учебната 1992-1993 г. в отговор на потребностите на пазара в създалата се след промените през 1989 г. икономическа ситуация. От учебната 2009-2010 година в специалност „Приложна лингвистика с втори чужд език – арабски“ имат възможност да кандидатстват и студенти, владеещи и други чужди езици (немски, френски, руски, испански). По този начин студентите, завършващи специалността, имат по-големи шансове за реализация на пазара на труда, тъй като владеят различни езикови комбинации с два чужди езика.

„Преди 4 г започна обучението и по специалност „Български език и арабски език“. Студентите от тази специалност имат възможността да получат задълбочени знания по арабски език, литература и култура., както и по педагогика и методика на обучението по арабски език. В момента в двете специалности се обучават общо 15 студенти“, съобщиха от ВТУ.

Великотърновският университет има сключени договори за сътрудничество с Университета в Ал-Мансура, Университета Суецки канал, както и с Върховния съвет за паметниците на културата към Министерството на културата на Египет. Най-активни са отношенията с Университета Суецки канал, където се осъществява обмен на преподаватели и студентски групи. В момента договорът е в процес на актуализация и преподписване за следващите 5 г. С Университета в Ал Мансура се осъществява предимно преподавателски обмен.

„През 2006 г. е открит Библиотечно-информационният център по арабски език и култура. Той функционира като образователен, научен и културен център. В него със студентите се провеждат упражнения по практически арабски език и превод, както и лекционни курсове по История на арабската литература и История и култура на арабските страни“, прпомнят от ВТУ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.