Посланикът на Египет с лекция за българо-египетските отношения във ВТУ

Посланикът на Египет у нас Манал Ел-Шинауи в сряда ще изнесе пред студенти и преподаватели от ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" лекция на тема: "Развитие на българо-египетските отношения".

След това ректорът на университета проф. Христо Бонджолов и дипломатът ще обсъдят сътрудничеството между ВТУ, Египетско посолство и договорите с учебните заведения в Египет, с които великотърновският ВУЗ си сътрудничи. На срещата ще се водят разговори и за изучаването на арабски език. В срещата ще вземат участие доц. Димитър Димитров, зам.-ректор по международно сътрудничество, проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет и проф. д.ик.н. д.п.н. Карим Наама, преподавател в Стопанския факултет.

ВТУ е второто учебно заведение в България, в което се изучава арабски език, а специалността "Приложна лингвистика с втори чужд език - арабски" е уникална.
Специалността "Приложна лингвистика - английски и арабски език" е открита през учебната 1992-1993 г. в отговор на потребностите на пазара в създалата се след промените през 1989 г. икономическа ситуация. От учебната 2009-2010 година в специалност "Приложна лингвистика с втори чужд език - арабски" имат възможност да кандидатстват и студенти, владеещи и други чужди езици (немски, френски, руски, испански). По този начин студентите, завършващи специалността, имат по-големи шансове за реализация на пазара на труда, тъй като владеят различни езикови комбинации с два чужди езика.

"Преди 4 г започна обучението и по специалност "Български език и арабски език". Студентите от тази специалност имат възможността да получат задълбочени знания по арабски език, литература и култура., както и по педагогика и методика на обучението по арабски език. В момента в двете специалности се обучават общо 15 студенти", съобщиха от ВТУ.

Великотърновският университет има сключени договори за сътрудничество с Университета в Ал-Мансура, Университета Суецки канал, както и с Върховния съвет за паметниците на културата към Министерството на културата на Египет. Най-активни са отношенията с Университета Суецки канал, където се осъществява обмен на преподаватели и студентски групи. В момента договорът е в процес на актуализация и преподписване за следващите 5 г. С Университета в Ал Мансура се осъществява предимно преподавателски обмен.

"През 2006 г. е открит Библиотечно-информационният център по арабски език и култура. Той функционира като образователен, научен и културен център. В него със студентите се провеждат упражнения по практически арабски език и превод, както и лекционни курсове по История на арабската литература и История и култура на арабските страни", прпомнят от ВТУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини