Арестуваха "бургаския Динко". Цацаров: Граждански арести няма и не може да има

Полицията задържа един от участниците в ареста, който задържа мигранти със "свински опашки", предаде Нова тв.

Петър Назимов, член на "Цивилни отряди за защита на жените и вярата”, е арестуван в Елхово. Полицията ще го отведе в Малко Търново, където ще бъде подложен на очна ставка с мигрантите. Това потвърди главният прокурор Сотир Цацаров.

„Граждански арест няма и не може да има”, заяви главният прокурор. Именно Петър Низамов е заснел клипа със задържане на няколко мигранти в Странджа.

„Бежанците бяха на по малко от километър от граничната бразда. Те са навлезли незаконно в страната, като са рязали от телената ограда. Ние се бяхме разделили на групи по 2-3 души, за да може да покрием по-голям периметър. Аз и още две момчета бяхме в едната група”, разказа по-рано Назимов.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви по случая: „Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лица, формирования, организации, както и да се наричат те, било отряди за защита, организации за съдействие и т.н. да се опитват да изземват функции на държавни органи, да си присвояват тези функции и да осъществяват това, което някои медии нарекоха лов на бежанци. Това няма да бъде допуснато и мога да гарантирам, че всички такива опити ще бъдат преследвани от прокуратурата с цялата тежест на закона“, предаде БГНЕС.

Той съобщи, че към настоящия момент са идентифицирани част от лицата, които са участвали в инцидента недалеч от река Резовска. „Вчера изисках справка от директора на Гранична полиция. В резултат на тази справка сме успели да локализираме мястото, където са задържани бежанци, мястото, където спрямо тях е упражнено насилие, както и мястото, където впоследствие те са били открити от органите на Гранична полиция“, обясни Цацаров.

По случая работи Районна прокуратура Малко Търново. „Към настоящия момент лицето, което е правило изявления и е направило публичен клипа в интернет и очевидно е участвал в тази грозна сцена, е задържано за 24 часа със съдействието на ОД на МВР Бургас. Текат интензивни действия по разследването“, уточни главният прокурор.

Извършени са претърсвания в дома и автомобила му, отделно от това се идентифицират другите лица. Провеждат се и разпознавания, които са започнали в 15.00 часа днес, на които ще трябва да се идентифицират участвалите лица.

„Досъдебното производство се води за противозаконно лишаване от свобода. Искам да повторя още веднъж: едно е съдействието на полицията, едно е гражданското задължение на всеки от нас. Опитите на някой да се прави на гранична полиция, на криминална полиция или на каквото и да било друго са откровена форма на нарушаване на закона. Те са престъпление и ще бъдат преследвани като такова“, категоричен бе Цацаров.

Сотир Цацаров се спря и на общите мерки срещу тероризма, които се обсъждат с неговия гост главният прокурор на Турция, който е на посещение у нас. „Заедно с главния прокурор на Турция в състава на делегацията са и ръководители на отдел „Тероризъм“ в тяхната Върховна прокуратура, както и на отдела, който се занимава с трафик на наркотици и оръжие. Обсъждат се въпроси, които са свързани с бежанската криза, състоянието по границата, както и въпроси свързани с тероризма от взаимен интерес“, заяви главният прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини