Забраняват бурките в държавни и общински институции и обекти в Община Пазарджик

Ще глобяват жените нарушителки с 500 лв. при първи случай и до 1000 лв. при повторен

Кметът на Община Пазарджик Тодор Попов обяви във вторник, че ще внесе за гласуване в местния парламент предложение за изменение на Наредбата на обществения ред, с което се забранява носенето на облекло, покриващо лицето при посещение в държавни и общински институции и обекти. Става дума за т.нар. бурки, които от няколко години масово се носят от жените мюсюлманки в ромските квартали на Пазарджик.

"Взел съм това решение абсолютно прагматично. Не можем да гарантираме сигурността на хората при положение, че не се вижда кой влиза в сградите под такова облекло", декларира Тодор Попов. Според кмета е редно всеки да се съобразява с местните нрави, включително и по отношение на облеклото.

На нарушителите ще бъдат налагани глоби до 500 лв. при първо нарушение и до 1000 лв при повторно, а основната цел на забраната да се носят бурки е гарантиране сигурността на гражданите. Предложението на кмета не забранява бурките на обществени места и в частни търговски обекти, където също има голямо струпване на хора.

"Забраната няма как да обхваща частни обекти", коментира кметът Тодор Попов. "Намирам, че подобна забрана за носене на облекло, покриващо лицето, предвид безспорното й отражение върху правата на жените, желаещи да ходят забулени по религиозни причини, е съразмерна, особено в случаите, когато следва да се осигури обществената сигурност. Следва да се отбележи, че с описаната намеса се преследват две от легитимните цели, предвидени в Преамбюла на Конституцията на Република България, а именно: "националната и обществена" сигурност и "защитата на правата и свободите на другите". По отношение националната или обществената сигурност смятам, че преследваната цел е свързана с необходимостта от идентифициране на лицата с оглед осигуряване сигурността на гражданите и имуществото и с борбата срещу злоупотреби с фалшива самоличност", са мотивите в предложението на кмета Попов.

Още на 8 април (петък) в деловодството на Общински съвет-Пазарджик под №357 е входирано друго предложение, касаещо забраната на бурките, а негови вносители са четиримата старейшини от групата "Национален фронт за спасение на България и Народен съюз". Благо Петров, Чавдар Чавдаров, Благо Солов и Албена Кантарджиева предлагат пълна забрана за носенето на бурки на обществени места, като се позовават на Правилника за издаване на български лични документи, в това число и при превоз и престой в пътно-транспортни средства, улици и общодостъпни места.

Вносителите от НФСБ и НС предлагат още солени санкции от 1000 лв. при първи случай и от 2000 лв. при повторен и за лицата, допуснали на обществени места като заведения, магазини, културни институции и административни обекти на забулени с бурки жени. Ако пък нарушителите са юридически лица, то тогава санкциите да са в размер до 5000 лв. при първи случай и до 10 000 лв. при втори, пише още в предложението на Благо Петров и компания.

За забраната на бурки по обществените места и институции се заговори при едно от последните заседания на Пазарджишкия окръжен съд по делото срещу 14 имами за разпространение на радикален ислям начело с Ахмед Муса Ахмед, проповядващ в частната джамия "Абу Бакър" в квартал "Изток". Ръководството на ВМРО започна подписка в подкрепа на забраната, а главният прокурор Сотир Цацаров също се изказа за такова ограничение. Според жителите на Пазарджик голяма част от местните мюсюлмани, особено тези от ромски произход, не носят бурки по религиозни причини, а по чисто финансови. Усилено се говори, че за мнозина това е фамилен бизнес, тъй като за носенето на бурки, които получавали напълно безплатно от различни фондации от Турция и Саудитска Арабия, жените получавали между 300 и 400 лв. Пари получавали и мъжете, които си оставяли дълги бради като на тартора Ахмед Муса Ахмед, и така си докарвали прилични доходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини