Помощници ще се грижат за 165 болни и възрастни в Търговище

165 са одобрените кандидати за получаване на услугите: „личен асистент”, „социален асистент” и „домашен помощник” по проект „Нови хоризонти”, който се изпълнява от Община Търговище.

Заявления за включване подадоха 392 кандидат – потребители, от които комисия подбра най-нуждаещите се от подкрепа хора, с невъзможност да се обслужват сами.

Списъкът на включените, както и резервите, е поставен на таблото за обяви и съобщения в „Център за административни услуги” в сградата на Общината и е публикуван на официалния й интернет сайт www.targovishte.bg.

Подборът е извършен след посещения от социалните работници в домовете на кандидатите и изготвяне оценка на потребностите на всеки от тях. Според заложените критерии, комисията определи кои са най-нуждаещите се от грижа. Основните критерии са дали кандидатът има пълна зависимост от чужда помощ, тъй като е напълно неподвижен или има тежко психично заболяване; живее с друго лице с увреждания и няма подкрепа от близки. С предимство се ползват и самотни възрастни или болни, за които няма кой да се грижи, както и деца с увреждания, които не могат да посещават образователни заведения.

Поради големия брой потребители, с неотложна необходимост от грижа, е взето решение да се предоставя максимум по 2 часа на ден индивидуална подкрепа. Целта е да се обхванат максимален брой хора, чието оцеляване е изложено на риск.

Попадналите в списъка на класираните потребители, ще бъдат включени в социалните услуги към „Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в гр. Търговище”. С тях ще бъдат сключени договори в периода 18 – 28 април 2016 година, съобщиха от Община Търговище.

Отделна класация, според получените точки, ще има за хората, които са сред резервите. При освобождаване на места, те ще се заемат от потребителите с най-голяма необходимост от грижа, които са включени в допълнителния списък.

От екипа на проекта съобщиха, че започва и избор на подалите документи за личен, социален асистент или домашен помощник. След провеждане на интервютата и класиране на кандидатите ще се проведе обучение на одобрените кандидати за асистенти или помощници.

Услугите по проекта ще се предоставят за срок от 18 месеца, като откриването на центъра се планира до края на април 2016г.

Проект “Нови хоризонти” се изпълнява от Община Търговище по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05М9ОР001-2.002 „Независим живот” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини