Цената на агнешкото тръгна нагоре

Цените на агнешкото тръгнаха нагоре три седмици пред Великден. Това показват данните в седмичен анализ на Министерство на земеделието и храните . В големите търговски вериги агнешката плешка поскъпва с между 3,8% и 30 на сто. Повишение е регистрирано в осем области, като най-голямо е покачването на цената в Хасково.

Най-евтино килограм плешка се предлага в Бургас, Сливен и Ямбол - 11,99 лв., а най-скъпо в София – 13,99 лв.

Средно за страната цената се е вдигнала с 5,5 на сто и стига 12,99 лв./кг.

Цената на агнешкия бут също се е повишила в първата седмица на април. Предлагане на агнешки бут в големите търговски вериги е регистрирано само в областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, като и в четирите области цената се покачва за седмица с по 3,6%, до 14,49 лв./кг.

В по-малките магазини цените на агнешкия бут се движат от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,99 лв./кг в София. Само за последната седмица търговците във Варна и София вдигнаха цените съответно с 1,9% и с 3,4%.

Великденската трапеза ще струва най-скъпо на жителите на Благоевград, а най-евтино на тези в Кърджали, показват още данните на МЗХ.

Цяло агне в Благоевград се продава по 14,75 лв. за килограм кланично тегло, докато в Кърджали цената му е 11 лв. за кг.

Същата е ситуацията и с цените на едро на агнешкия бут, които се движат в интервала от 11,95 лв./кг до 16,79 лв./кг, като отново най-ниската цена е в Кърджали, а най-високата в Благоевград.

За разлика от агнешкото цените на яйцата се понижават преди празника. Според данните на земеделското министерство в девет области се наблюдава поевтиняване на яйцата с между 1 и 3 ст. за бр. Най-голяма е намалението в Бургас, Русе, Сливен и Ямбол. В София обаче яйцата поскъпват с 1 ст. в големите търговски вериги и с 3 ст. в малките магазини.

10-12 лева ще струва килограм козунак тази година, съобщи за „Труд” Георги Попов, председател на Асоциация на хлебопроизводителите и сладкарите. Качественият козунак е този с кратък срок на годност. Не купувайте вносни продукти само заради красивата опаковка, защото са направени с яйца на прах и подсладители, за да издържат по-дълго, посъветва той. Между 1,80 и 2,50 лв. ще струва козунак от 400 гр. в Бургас, коментира и председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите – Бургас. Според него и цените, и търсенето тази година ще бъдат като миналогодишните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика