В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Вдигат пенсиите средно с 8 лева (обзор)

Снимка: Архив

Държавата планира да увеличи пенсиите в България от 1 юли 2016 г. с 2,6%, малко над заложените в бюджета 2,5%. Това означава, че средната пенсия у нас, която към момента е малко над 325 лева, ще се увеличи с около 8 лева, а най-ниската – социалната пенсия за старост от 115,15 лв., ще се повиши с 3 лева. Решението трябва да бъде одобрено от надзорния съвет на Националния осигурителен институт, уточни председателят на НОИ Бисер Петков.

От 1 юли всяка година ще има индексация на всички пенсии с изключение на тези, които са на „тавана“. След 10 години новоотпуснатите пенсии ще бъдат около 36-40% по-високи спрямо сегашните, обеща Бисер Петков.

Планове на държавата предвиждат от 1 юли 2017 г. пенсиите да се увеличат с 1,6%, през 2018 г. – с 3,1%, а през 2019 г. – с 2,9%, показват прогнозни разчети на финансовото министерство. От 1 януари 2019 г. ще бъде премахнат и таванът за новите пенсии. За старите пък лимитът ще бъде увеличен на 1040 лв.

Mайчинските, детските и минималната заплата ще бъдат замразени за следващите три години. Минималната работна заплата през следващите три години ще е 460 лв, а максималният осигурителен доход също ще е без промяна – 2600 лв.

В прогнозата на кабинета има и важна информация за родителите. Майчинските за втората година остават 340 лева. И детските – за едно, две и три деца също ще са без промяна. Без промяна ще останат за същия период от време и еднократните помощи при бременност и раждане. Замразени ще са и парите за деца с увреждания.

Всичко това към момента са само прогнози, коментират експерти. Възможно е през следващите години – при повече или съответно по-малки приходи в бюджета, някои от компонентите да се променят.

От 1 януари 2017 г. започва постепенно увеличаване на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване на размера на пенсиите (както за новоотпуснатите, така и за вече отпуснатите пенсии) до достигане на 1,5%, обясниха пред „Труд“ от НОИ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.