На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Вдигат пенсиите средно с 8 лева (обзор)

Снимка: Архив

Държавата планира да увеличи пенсиите в България от 1 юли 2016 г. с 2,6%, малко над заложените в бюджета 2,5%. Това означава, че средната пенсия у нас, която към момента е малко над 325 лева, ще се увеличи с около 8 лева, а най-ниската – социалната пенсия за старост от 115,15 лв., ще се повиши с 3 лева. Решението трябва да бъде одобрено от надзорния съвет на Националния осигурителен институт, уточни председателят на НОИ Бисер Петков.

От 1 юли всяка година ще има индексация на всички пенсии с изключение на тези, които са на „тавана“. След 10 години новоотпуснатите пенсии ще бъдат около 36-40% по-високи спрямо сегашните, обеща Бисер Петков.

Планове на държавата предвиждат от 1 юли 2017 г. пенсиите да се увеличат с 1,6%, през 2018 г. – с 3,1%, а през 2019 г. – с 2,9%, показват прогнозни разчети на финансовото министерство. От 1 януари 2019 г. ще бъде премахнат и таванът за новите пенсии. За старите пък лимитът ще бъде увеличен на 1040 лв.

Mайчинските, детските и минималната заплата ще бъдат замразени за следващите три години. Минималната работна заплата през следващите три години ще е 460 лв, а максималният осигурителен доход също ще е без промяна – 2600 лв.

В прогнозата на кабинета има и важна информация за родителите. Майчинските за втората година остават 340 лева. И детските – за едно, две и три деца също ще са без промяна. Без промяна ще останат за същия период от време и еднократните помощи при бременност и раждане. Замразени ще са и парите за деца с увреждания.

Всичко това към момента са само прогнози, коментират експерти. Възможно е през следващите години – при повече или съответно по-малки приходи в бюджета, някои от компонентите да се променят.

От 1 януари 2017 г. започва постепенно увеличаване на тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване на размера на пенсиите (както за новоотпуснатите, така и за вече отпуснатите пенсии) до достигане на 1,5%, обясниха пред „Труд“ от НОИ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.