България и Анкара заедно срещу тероризма (обзор)

Борисов подчерта пред Акарджа, че България полага огромни усилия да противодейства на бежанския поток и трафика на хора. Снимка: Министерски съвет

Общите усилия са единственото противодействие на заплахите, посочи премиерът Борисов

Общите усилия между България и Турция са единственото ефективно противодействие на терористичните заплахи. Около тази теза се обединиха министър-председателят Бойко Борисов и главният прокурор при Върховния съд на Република Турция Мехмет Акарджа.

Премиерът подчерта, че България полага огромни усилия да противодейства на бежанския поток и трафика на хора. По думите му е необходимо задълбочаване на сътрудничеството между партньорските служби като част от мерките срещу тероризма и миграционния поток.

По време на визитата си Мехмет Акарджа се срещна още с главния прокурор Сотир Цацаров, по чиято покана е на посещение в България, както и с правосъдния министър Екатерина Захариева и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

"Контрабандата на мигранти е добре организирана провокация срещу правовия ред на нашите държави, затова трябва по-активно сътрудничество и обмен на информация за ефективното санкциониране на организаторите на трафикантските мрежи“, подчерта Бъчварова по време на срещата си Акарджа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Срещите протичат при изключителни мерки за сигурност, заради което и Акарджа няма да се среща с журналисти. В част от центъра на София е забранено паркирането заради мерките за сигурност.

В делегацията на обвинител №1 на Турция е и ръководителят на отдела за борба с тероризма. През следващите дни у нас ще пристигне и ръководителят на граничната охрана на южната ни съседка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика