Китайски инвеститори с интерес към летище Пловдив и създаване на агропарк в региона

Китайски инвеститори от 11-милионния град Тиендзин проявявят подчертан интерес към концесията на летище Пловдив, а освен това имат намерение да създават в региона агропромишлен парк с предприятия за съхраняване и преработка на селскостопанска продукция, производство на фуражи и селскостопанска техника.

Това стана ясно след срещата на областния управител Здравко Димитров с представители на най-големия китайски инвеститор у нас "Тиендзин Фарм Култивейшън Груп Къмпани България" ЕООД в лицето на неговия управител Ванг Фънг У и търговския директор Лиу Чунюнг.

Фирмата обработва над 90 000 дка земеделска земя и изнася царевица и вино за Китай, а инвестицията й у нас към момента надхвърля 84 млн.лв. "Пловдивска област се превърна в индустриалната столица на България с най-много привлечени инвестиции през последните години и успешно може да стане врата за китайските стоки към Европа. Всички вярваме в успешното развитие на проекта на китайското правителство "Нов път на коприната" и се надяваме "пътят" да стигне и до летище Пловдив", декларира губернаторът на Пловдив Здравко Димитров.

Срещата на инвеститорите от Далечния Изток с областния управител бе във връзка с посещението в Пловдив от 4 до 7 юни на високопоставена китайска делегация, начело с председателя на Народния конгрес на Тиендзин Сяо Хуайюен.

Побратимяването на двата града датира от 23 септември 1990 г., а председателят на парламента в китайския муниципалитет желае да възобнови традиционно добрите връзки и лично, и на място се запознае с възможностите за инвестиции у нас, и открие нови възможности за развитието на търговията, икономиката и културния обмен.

Тиендзин е един от четирите града в Китай, които притежават статут на области и са на директно централно подчинение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции