На 17 август 2018 да почерпят

„Лудогорец“ остана сам от родните клубове в Европа

ЦСКА атакува и през Трансилвания

Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

Финансов апокалипсис у нас през 2023 г. прогнозира бивш зам.-министър

Финансов апокалипсис у нас през 2023 г. прогнозира пловдивският депутат от БСП Лява България и бивш зам.-министър в кабинета на премиера Пламен Орешарски Георги Търновалийски.

„Дългът, който трупа правителството, е сериозен. Ако ръстът на икономиката ни не се повиши съществено, защото 2-3% не са достатъчни, през 2023 г. при всички плащания по заемите, няма да говорим за опасност, а за катастрофа“, алармира Търновалийски. Той разкритикува управляващите, че за тях икономиката и връзката й с фискалната политика не са приоритет.

„Още с приемането на закона за държавния бюджет 2016 казахме, че правителството получава от Народното събрание няколко празни чека. Първият под формата на дълг от 5 млрд. лв., 4 от които външен, управляващите тогава аргументираха с покриването на дефицити, стари заеми и евентуална ликвидност след стрес тестовете на българските банки. На 14 март тази година Министерството на финансите емитира 2 млрд. лв. дълг, но не е ясно за какво те ще се разходват. Вторият празен чек е под формата на капиталови разходи в размер на 2.5 млд лева. Само половин милиард от тях са за капиталови разходи в министерства и ведомства, за останалите се иска информация на всеки 3 месеца“, допълни бившият заместник финансов министър.

Според него вече втора година в парламента не се внася отчет за изпълнение на консолидираната фискална програма и на държавния бюджет. „Освен че противоречи на европейската практика, това е нарушение на закона. Именно това е третият празен чек, защото не е ясно как планираните приходи се използват и реализират като политики“, твърди Търновалийски.

От левицата са изчислили, че приходната част в републиканския бюджет за 2016 г. е занижена с близо 2 млрд.лв. „Внасяне на бюджети с подценени приходи е любимото упражнение на управляващите. Това ще им даде възможност после да харчат тези пари, както искат. Налице е нарушение на чл. 139 от Закона за публичните финанси“, категоричен е червеният депутат Георги Търновалийски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.