82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Финансов апокалипсис у нас през 2023 г. прогнозира бивш зам.-министър

Финансов апокалипсис у нас през 2023 г. прогнозира пловдивският депутат от БСП Лява България и бивш зам.-министър в кабинета на премиера Пламен Орешарски Георги Търновалийски.

„Дългът, който трупа правителството, е сериозен. Ако ръстът на икономиката ни не се повиши съществено, защото 2-3% не са достатъчни, през 2023 г. при всички плащания по заемите, няма да говорим за опасност, а за катастрофа“, алармира Търновалийски. Той разкритикува управляващите, че за тях икономиката и връзката й с фискалната политика не са приоритет.

„Още с приемането на закона за държавния бюджет 2016 казахме, че правителството получава от Народното събрание няколко празни чека. Първият под формата на дълг от 5 млрд. лв., 4 от които външен, управляващите тогава аргументираха с покриването на дефицити, стари заеми и евентуална ликвидност след стрес тестовете на българските банки. На 14 март тази година Министерството на финансите емитира 2 млрд. лв. дълг, но не е ясно за какво те ще се разходват. Вторият празен чек е под формата на капиталови разходи в размер на 2.5 млд лева. Само половин милиард от тях са за капиталови разходи в министерства и ведомства, за останалите се иска информация на всеки 3 месеца“, допълни бившият заместник финансов министър.

Според него вече втора година в парламента не се внася отчет за изпълнение на консолидираната фискална програма и на държавния бюджет. „Освен че противоречи на европейската практика, това е нарушение на закона. Именно това е третият празен чек, защото не е ясно как планираните приходи се използват и реализират като политики“, твърди Търновалийски.

От левицата са изчислили, че приходната част в републиканския бюджет за 2016 г. е занижена с близо 2 млрд.лв. „Внасяне на бюджети с подценени приходи е любимото упражнение на управляващите. Това ще им даде възможност после да харчат тези пари, както искат. Налице е нарушение на чл. 139 от Закона за публичните финанси“, категоричен е червеният депутат Георги Търновалийски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.