Финансов апокалипсис у нас през 2023 г. прогнозира бивш зам.-министър

Финансов апокалипсис у нас през 2023 г. прогнозира пловдивският депутат от БСП Лява България и бивш зам.-министър в кабинета на премиера Пламен Орешарски Георги Търновалийски.

"Дългът, който трупа правителството, е сериозен. Ако ръстът на икономиката ни не се повиши съществено, защото 2-3% не са достатъчни, през 2023 г. при всички плащания по заемите, няма да говорим за опасност, а за катастрофа", алармира Търновалийски. Той разкритикува управляващите, че за тях икономиката и връзката й с фискалната политика не са приоритет.

"Още с приемането на закона за държавния бюджет 2016 казахме, че правителството получава от Народното събрание няколко празни чека. Първият под формата на дълг от 5 млрд. лв., 4 от които външен, управляващите тогава аргументираха с покриването на дефицити, стари заеми и евентуална ликвидност след стрес тестовете на българските банки. На 14 март тази година Министерството на финансите емитира 2 млрд. лв. дълг, но не е ясно за какво те ще се разходват. Вторият празен чек е под формата на капиталови разходи в размер на 2.5 млд лева. Само половин милиард от тях са за капиталови разходи в министерства и ведомства, за останалите се иска информация на всеки 3 месеца", допълни бившият заместник финансов министър.

Според него вече втора година в парламента не се внася отчет за изпълнение на консолидираната фискална програма и на държавния бюджет. "Освен че противоречи на европейската практика, това е нарушение на закона. Именно това е третият празен чек, защото не е ясно как планираните приходи се използват и реализират като политики", твърди Търновалийски.

От левицата са изчислили, че приходната част в републиканския бюджет за 2016 г. е занижена с близо 2 млрд.лв. "Внасяне на бюджети с подценени приходи е любимото упражнение на управляващите. Това ще им даде възможност после да харчат тези пари, както искат. Налице е нарушение на чл. 139 от Закона за публичните финанси", категоричен е червеният депутат Георги Търновалийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони